Lenyűgöző szentély lehetett a most feltárt, 4000 éves „holland Stonehenge”

2023.06.23. · tudomány

Holland régészek szerdán mutatták be azt a lelőhelyet, amelynek feltárását 2017-ben kezdték meg az Utrechttől mintegy 50 kilométerre fekvő falu, Tiel határában: a minden bizonnyal vallási szertartásokra használt helyszín egy naptárként funkcionáló halomsírt is magába foglalt, így „a holland Stonehenge” néven hivatkoznak rá.

A körülbelül 4000 éves helyszínen 60 férfi, nő és gyerek maradványaira bukkantak, és a halomsíron több olyan nyílást is találtak, amibe a Nap közvetlenül besütött az év leghosszabb és legrövidebb napjain.

Az ásatások során három halomsírt különítettek el, ezek közül a legnagyobbnak az átmérője nagyjából 20 méter, és ennek a járatait sorakoztatták fel úgy, hogy az naptárként szolgáljon. A régészek szerint az ilyen naptárak alapján tartották az ünnepeket vagy határozták meg az aratás idejét.

link Forrás

A három halomsírt közel 800 éven keresztül használhatták temetkezési helyként, de a helyszín különlegességét az egyik sírban talált lelet is bizonyítja: a régészek egy olyan üveggyöngyre bukkantak, amelyről az elemzés során kiderült, hogy Mezopotámiából származik, vagyis mintegy 5000 kilométert kellett megtennie, míg elért a mai Irak területéről Hollandiába.

„Üveget itt nem készítettek, tehát a gyöngy különleges tárgy lehetett, mivel a helyiek még nem ismerték ezt az anyagot” – mondta Stijn Arnouldssen, a Groningeni Egyetem kutatója.

photo_camera A mezopotámiai üveggyöngy Fotó: ANP via AFP

A szakértő szerint a gyöngy akár több száz évig is keringhetett a cserekereskedelemben utazó kultúra tagjai között, mielőtt a tieli szentélyben kötött ki.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás