Mérgező algától vadultak meg a fókák Kaliforniában

2023.07.07. · tudomány

Az elmúlt hetekben legalább öt olyan esetet jelentettek, amikor oroszlánfóka támadt emberre Kalifornia partjainál. Az állatok egyébként is szokatlanul viselkednek: dekoncentráltak, enerváltak, habzik a szájuk, érintésre agresszívan reagálnak, vagy csak fekszenek a parton. A tüneteket okozó betegséget egy Pseudo-nitzschia nevű alga okozza, a benne lévő toxinok miatt már több száz delfin és fóka megbetegedett.

Alissa Deming, a Pacific Marine Mammal Center állatorvosa szerint a fókák nem szándékosan támadnak az emberekre, azért harapnak, mert betegek, és nem tudják felmérni, mi történik a környezetükben. Az algavirágzás miatt eddig 150 állat pusztult el, több százan pedig megbetegedtek, a strandolókat arra kérik, hogy hagyják békén a fertőzött állatokat.

Az algavirágzás több okra vezethető vissza, ezek egyike a most beköszöntő El Niño, az óceánok felszíni hőmérsékletét és a légnyomást meghatározó globális ciklus, a Déli Oszcilláció meleg periódusa. A kutatók szerint emellett az emberi szennyezés és a klímaváltozás is kedvez az algák elszaporodásának – ami pedig rossz hír a tengeri élővilág számára.

Domoiksav

A melegben és a tápanyagban gazdag tengerben elszaporodó algák egy domoiksav nevű neurotoxint termelnek, ami az emberre is veszélyes. A toxin a tengeri kagylókban, csigákban és apróhalakban halmozódik fel, innen kerülhet az emlősök szervezetébe, ahol mérgezéses tüneteket vált ki, akár halált is okozhat.

A kaliforniai oroszlánfókák főleg ilyesmivel táplálkoznak, ezért különösen veszélyeztetett helyzetben vannak algavirágzás idején. A helyzetet súlyosbítja, hogy a fókák most hozzák világra a kölykeiket, méghozzá éppen a toxinnal fertőzött területen.

photo_camera Kimentett oroszlánfóka a kölykével Kaliforniában: ha tiszta vizet és megfelelő élelmet kap, nem súlyosbodik a fertőzés Fotó: MARIO TAMA/Getty Images via AFP

Deming szerint a mostani az utóbbi tíz év legsúlyosabb domoiksavas mérgezése. A fertőzött fókák zavartak lesznek, kimered a szemük, habzik a szájuk, agresszívan viselkednek, görcsöket kapnak, súlyos esetben pedig el is pusztulnak. Az esetek többségében a tünetek 72 óra elteltével csillapodnak, de a mostani algaszaporulat túl nagy hozzá, hogy a fókák maguktól meggyógyuljanak: a domoiksav az általuk fogyasztott élelem nagy részét megfertőzte, így amikor táplálkoznak, csak súlyosbodik a mérgezés.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK