Erősebb és környezetbarátabb beton készül, ha kávézaccot adnak hozzá
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
Évente nagyjából 18 millió tonnányi kávézaccot termelnek ki a fogyasztók, ennek a nagy része pedig a szemétdombon végzi, ahol újrahasznosítás nélkül csak metánt bocsát ki, különösebb haszna nincs. Rajeev Roychand, az ausztrál RMIT Egyetem anyagkutatója szerint ennek nem kellene így lennie: megfelelő előkészületek után a zaccal helyettesíteni lehetne a betonkészítéshez szükséges homok egy részét.
Ezzel nem csak két, hanem rögtön három legyet is lehetne ütni egy csapásra. A kutatás eredményeit rögzítő tanulmány szerint a homok 15 százalékának kávézaccra cserélése 30 százalékkal erősebb betont eredményez, az építőipar pedig mindenesetül fel tudná használni az ország évi 75 ezer tonnás zacctermelését.
A módszer harmadik előnye a homokhiány enyhítése lehet: egy 2019-es kutatás szerint 2050-re teljesen elfogyhat a Föld színéről az építkezéshez használható homok, Mette Bendixen dán geomorfológus ezért a fenntartható jövő egyik legfontosabb kihívásának nevezte a homok kiváltását.
Jöhetnek az éles tesztek
A betonkészítéshez viszont nem elég a kávéfőzőből egyből a betonkeverőbe önteni a zaccot: előbb ki kell égetni. A kutatók a helyi kávézókból gyűjtött anyagot 350 és 500 fok közötti hőmérsékletre hevítették, ennek során kiderült, hogy a legjobb eredmény eléréséhez elegendő a zaccot 350 fokon kiégetni. A folyamat során egy faszénhez hasonló anyag, bioszén keletkezik, amit több területen is fel lehet használni, és míg a hőkezelés nélküli zacc gyengíti a betont, ez csak tovább erősíti.
Roychand szerint ennek az lehet az oka, hogy a bioszén megköti a nedvességet, ezzel pedig meggátolja, hogy a beton belseje kiszáradjon és mikrorepedések jelenjenek meg rajta, amelyek gyengítik a szerkezetét. A zaccbetont eddig csak laboratóriumi körülmények között tesztelték, a kutatók szerint viszont több olyan önkormányzat is érdeklődött a projekt iránt, amelyeknek gondot okoz a szerves hulladék kezelése.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
50 év múlva teljesen elfogyhat a Föld színéről a használható homok
Az ember hajlamos azt hinni, hogy ha valamiből, hát homokból van elég a Földön. Nincs. Az évszázad közepére már ki is fogyhatunk belőle. Világméretű összefogás szükséges.
Kapszulás? Filteres? Kotyogós? Instant? Hogyan főzd a kávét, hogy az a legkevesebb környezeti terheléssel járjon?
A filteres-csepegtetős módszer árt a leginkább a környezetnek, míg a dugattyús french press a legkörnyezetkímélőbb, derül ki egy friss kutatásból. A Magyarországon még mindig népszerű kotyogós valahol középen helyezkedik el.
Kávéval is hajtott buszokat engednek London utcáira
Kávézaccból nyert olajat kevernek az új biodízelbe, amit londoni buszokon próbálnak ki. Zaccból amúgy is rengeteg termelődik a világon.