Minél nagyobb a mezszám, annál nagyobbnak tűnik a sportoló

2023.09.07. · majom

Egy amerikai futballisták (amerikai futballt játszó sportolók, az e-nyelv alternatív javaslata szerint: amerikaifutball-játékosok) között népszerű elképzelés szerint ha alacsonyabb számú mezben játszanak, vékonyabbnak és gyorsabbnak tűnnek tőle. Ez ugyanolyan babonának tűnhet, mint hogy vannak „szerencsés” vagy „gyors” mezszámok, de mint a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles; UCLA) egy friss kutatásából kiderült, van benne valami.

Ladan Shams pszichológus, biomérnök és idegtudós 2019-ben fogalmazta meg a gyanúját, hogy a jelenségért az emberi tanulási folyamat lehet a felelős: ha egy tárgyon egy nagyobb számot látunk, hajlamosak vagyunk automatikusan azt feltételezni, hogy az nehezebb is, de a mezszámok rejtélyét csak most vizsgálta meg alaposabban.

A 71 több, mint a 17, nem?

A kísérlet első körében a kutatók 37 önkéntest kértek meg arra, hogy becsüljék meg a számítógép által generált sportolók súlyát. A figurák különböző méretűek és bőrszínűek voltak, de volt közöttük két olyan is, amelyek minden részletben megegyeztek, egyet kivéve: a mezszámukban. A válaszadók vékonyabbnak ítélték azokat a játékosokat, akik 10 és 19 közötti számot viseltek, mint azokat, akik 80 és 89 közöttit hordtak.

A kísérletet később meg is ismételték, ezúttal 147 válaszadóval és egy változtatással: az összehasonlítandó játékosoknál felcserélték a számjegyeket, hogy így azonos szélességű számhoz jussanak a mezen, így a két azonos sportoló 17-es és 71-es számot kapott. Ez a kísérlet is hasonló eredménnyel zárult, a válaszadók az alacsony mezszámú játékost ítélték vékonyabbnak.

Shams szerint a kísérletek alátámasztották a korábbi feltevését, de még valamire rávilágítottak: az, hogy a magasabb számot önkénytelenül a nagyobb tömeggel társítjuk, egy ártalmatlan előítélet, az ártalmasak viszont nagyon hasonlóan működnek. A kutató szerint ezt a tanulási folyamatot az előítéletek ellen is fel lehet használni azzal, ha az ember tudatosítja magában ezeket az összefüggéseket, a társadalomban pedig minél szélesebb körben reprezentálják a sokszínűséget és azt, hogy egy csoporthoz vagy néphez is számtalan szerep tartozhat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás