Egy skót kutatócsoport előállt a pálmaolaj tökéletesnek tűnő helyettesítőjével

2023.09.19. · tudomány

Nemcsak a környezetnek, de a szervezetnek is jobb az a pálmaolaj-alternatíva, amit egy skót kutatócsoport fejlesztett az edinburgh-i Queen Margaret Egyetemen (QMU). A kutatók 100 százalékban növényi alapanyagokat használtak, a végeredmény előállítása pedig 70 százalékkal kisebb környezetterhelést jelent, mint a hagyományos pálmaolaj gyártása, írja a BBC.

A lap a pálmaolaj helyettesítőjére egyfajta szent grálként hivatkozik, az élelmiszeripari alapanyag ugyanis kiterjedt erdőirtásokhoz vezet az Egyenlítő környékén. Ezzel kimondottan veszélyezteti az élővilágot és a biodiverzitást: az orángutánok, az orrszarvúak, az elefántok és a tigrisek lakóhelyei is érintettek. Használata mégis szinte megkerülhetetlen, mivel a pálmaolaj állaga és tulajdonságai széles körű használatot tettek lehetővé. Ugyanúgy alkalmazták kozmetikumokban, dezodorokban és samponokban például, mint élelmiszerekben, a pizzától az édesipari termékekig. Funkcionális összetevő, ami magas hőmérsékleten is megőrzi tulajdonságait, nincs mellékíze, de jó textúrát és hosszú eltarthatóságot biztosít.

A PALM-ALT (a pálmaolaj alternatívája) viszont a kisebb környezetterhelés mellett egészségesebb választást is jelent. 80 százalékkal kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a pálmaolaj és 30 százalékkal kevesebb kalóriát.

A QMU kutatói szerint olyan alternatívát sikerült megalkotniuk, ami gyakorlatilag minden termékben felhasználható, amit korábban pálmaolajjal gyártottak. Ez pedig igen sokféle terméket érint: a BBC szerint a bevásárlóközpontok polcain található élelmiszerek és kozmetikumok mintegy fele tartalmaz pálmaolajat.

A PALM-ALT a leírások szerint a majonézhez hasonló állagú, íze pedig megtévesztésig hasonlít a hagyományos pálmaolajéhoz – legalábbis a kutatók által végzett érzékszervi tesztek eredményei alapján. Nem tartalmaz pálma- és kókuszolajat, hozzáadott cukrokat és aromákat és nincs benne színezék vagy tartósítószer sem.

Hogy akkor pontosan miből is készül? A PALM-ALT-ot lenmagipari melléktermékekből állítják elő, amihez természetes rostokat és repceolajat adnak hozzá.

A kutatók már megkezdték a tárgyalásokat a lehetséges gyártókkal, a tervek szerint először péksütemények, kekszek és kenyerek készülnek majd az új pálmaolaj helyettesítővel. Ezek, a pálmaolajos változatokhoz képest mintegy 70 százalékkal kisebb szén-dioxid kibocsátásával készülhetnek el az új adalékanyag alkalmazásának köszönhetően.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás