Kínok között pusztultak el a majmok, amelyek agyába Elon Musk cége chipet ültetett

2023.09.21. · tudomány

Újra áll a bál Elon Musk talán legmegosztóbb vállalkozása, a Neuralink körül. A cég, amely azt ígéri, hogy robotok által beültetett agyi implantátumával és agy-számítógép interfészével többek között gyógyíthatatlan betegségekben (gerincvelő-sérülés, Parkinson-kór) szenvedők életét könnyítheti meg, hamarosan önként jelentkező embereken tesztelheti a technológiát, miközben ismét középpontba kerültek az állatkísérletek körüli problémák és hazugságok.

Musk szeptember 10-én egy rövid, mindössze kétmondatos posztban tett két olyan állítást, amely a Wired friss cikke szerint távol áll az igazságtól.

link Forrás

A milliárdos tavaly februárban egyszer már beismerte, hogy a Neuralink állatkísérletei során több majom is elpusztult (bár az állatkínzás vádját határozottan visszautasította), most azonban úgy fogalmazott, egy majom sem pusztult el a Neuralink implantátumai miatt.

Ezzel szemben az Orvosok Bizottsága a Felelős Orvostudományért (PCRM) nevű szervezet által megszerzett, majd a Wirednek átnyújtott hivatalos dokumentumokból az derül ki, hogy a kísérletekben felhasznált makákók közül többet olyan szövődmények miatt kellett elaltatni, mint a „véres hasmenés, részleges bénulás vagy agyi ödéma”. A vizsgálat szerint egy esetben azért kellett elaltatni egy majmot, mert meghibásodott és meglazult az implantátuma.

A cikkben egy olyan 2019-es kísérletet is részleteznek, amely során a Neuralink implantátumának egy darabja letört a műtét során, ami fertőzést okozott az adott majom szervezetében, ezért el kellett altatni. Egy másik esetben pedig azt írják, a makákó a chip beültetése után néhány nappal „minden látható ok nélkül a padlóhoz kezdte nyomni a fejét”, és az állapota onnan kezdve csak romlott. A cikk hátborzongató leírása szerint

„a 15-ös számú állat kezdte elveszíteni a koordinációs képességeit, és a személyzet megfigyelte, hogy kontrollálatlanul remegni kezdett, amikor meglátta a laboratóriumi dolgozókat. Állapota hónapokig romlott, míg végül elaltatták. A boncolási jegyzőkönyv szerint vérzés volt az agyában, és a Neuralink implantátuma miatt az agykéreg egyes részei szétroncsolódtak.”

Elon Musk emellett azt is állította, hogy csak végstádiumban lévő, a halálhoz közel álló majmokat választottak tesztalanyoknak, ám ezt a felvetést egy, a Wirednek nyilatkozó korábbi Neuralink-munkatárs nevetségesnek nevezte. „Ezek a majmok körülbelül egy évig voltak nálunk, mielőtt bármilyen műtétet elvégeztünk volna” – mondta, és hozzátette, hogy a tesztekhez akár egy évig tartó viselkedési tréningre is szükség volt, ami olyan időkeretet jelent, amelybe már nem lehet halálhoz közel álló állatokat bevonni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás