A szundinak több előnye van mint hátránya

2023.10.20. · tudomány

30 percnyi visszaalvás nemhogy nem befolyásolja a napközbeni kognitív teljesítményt, de még javítja is. Az ébresztést késleltető szundi funkció használata nincs kimutatható hatással sem a stresszhormonszintre, sem a közérzetre, de még a napközbeni álmosságra sem – állítják a Stockholmi Egyetem kutatói a Journal of Sleep Research folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az IFL Science ismertetője szerint a kutatók 1732 felnőtt bevonásával vizsgálták az ébresztést késleltető funkció használati szokásait és a visszaalvás fiziológiai és pszichológiai következményeit.

Az önkéntes alanyok 69 százaléka számolt be arról, hogy több-kevesebb rendszerességgel használja az ébresztő órák, telefonos vekkerek késleltető funkcióját. Ők átlagosan 22 perccel keltek fel később az eredetileg beállított időpontnál, de volt aki 3 órát is ráhúzott még az alvásra. A visszaalvók 71 százaléka általában munkanapokon szokta lenyomni az ébresztést késleltető szundi gombot, és nem meglepő, hogy a leggyakrabban a fáradtság volt a visszaalvás indoka.

A kutatók ezután a visszaalvás hatásait próbálták kideríteni, a hormonszinttől az információ feldolgozás sebességén át a kognitív képességekig egy sor különféle fiziológiai és pszichológiai változó mentén. Kiderült, hogy 30 percnyi visszaalvás nemhogy nem befolyásolja a napközbeni kognitív teljesítményt, de még javítja is. Az ébresztést késleltető szundi funkció használata nincs kimutatható hatással sem a stresszhormonszintre, sem a közérzetre, de még a napközbeni álmosságra sem

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás