Megvan a meleg víz ellenszere: a hideg

2023.10.26. · tudomány

Az atlanti lazac és más hidegkedvelő fajok számára egyre nagyobb kihívást jelent a klímaváltozás – akkorát, hogy a Yale Egyetem egy tavaly megjelent összefoglalója szerint egyes lazacfajtákat rövidesen már a kihalás fenyegetheti. Nem csak a tenger, a folyók is melegednek, amin tovább ront az olvadékvíz mennyiségének csökkenése, az aszály és persze a hőség.

A lazac mellett a pisztráng és számos egyéb faj is érintett, de Bill Taylor, az Atlanti Lazacszövetség elnöke szerint ezek a halak a legérzékenyebbek a változásra: egy darabig megpróbálnak hidegebb területekre húzódni, de egy idő után már nem lesz hova menniük.

Erre a problémára próbált megoldást találni a kandai Dalhousie Egyetem két kutatója, akik a halak migrációs mintáit vizsgálták. A korábbi kutatásokból kiderült, hogy a melegebb vízből a lazacok a természetes módon hűvösebb részek felé igyekeznek.

Mesterséges halhűsöldék

Kathryn Smith és Barret L. Kurylyk szerint ez jól is van így, de a korábbi kutatásokban csak a természetes módon hűvösebb vizek szerepét vizsgálták, nem kísérleteztek azzal, hogy ilyen menedékeket alakítsanak ki az állatok élőhelyein. Smith és Kurylyk feltalálták a hideg vizet.

A kutatók 9 fokos vizet pumpáltak a folyóba, és megvizsgálták, hogy hogyan reagálnak rá az abban élő halak. Az így létrehozott zóna akár 20 fokkal is hűvösebb lehetett, mint a környező víz. A hűvösebb víz főleg a halivadékokat vonzotta, de amikor a folyó hőmérséklete megközelítette a 30 fokot, több kifejlett példány is menedéket keresett a hűvösben.

A kutatók ezután egy föld alatti csatornát ástak, amiben a folyó vize magától is lehűlhetett, igaz, nem olyan jelentős mértékben, mint amikor egy kútból pumpálták a folyóba a vizet. A legmelegebb nyári napokon ezeket a helyeket is gyakrabban keresték fel a halak, mint a meleg vizet.

Smith szerint a kísérletek azt bizonyítják, hogy a hűsölőhelyek működnek, bár kérdés, hogy hogyan lehet energiahatékonyan fenntartani őket, ahogyan az is, hogy mennyire lenne belőlük szükség ahhoz, hogy az atlanti lazacot meg lehessen menteni a pusztulástól.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás