Ha kevesebb só fogyna az étkezéseknél, kevesebb cukorbeteg lehetne egy friss kutatás szerint

2023.11.02. · tudomány

Arról, hogy az egészségtelen táplálkozás és a túlzott cukorfogyasztás a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, igen sok helyen esik szó, egy frissen publikált kutatás azonban a só szerepére is rávilágít.

A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói 400 ezer, a UK Biobankban regisztrált felnőttet kérdeztek meg a sófogyasztásukról, írja a News-Medical. A közel 12 éves követési időszak során a megkérdezettek 13 százalékánál alakult ki a kettes típusú cukorbetegség, aminek kockázati tényezői között a túlsúly, a dohányzás és a nem megfelelő étrend is szerepel.

A kutatás szerint a „soha" vagy „ritkán" sót fogyasztókhoz képest a „néha", „általában" vagy „mindig" sót fogyasztóknál 13 százalékkal, 20 százalékkal, illetve 39 százalékkal magasabb volt a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A tanulmány vezető szerzője, Lu Qi a Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvosi Karának professzora szerint a sófogyasztás közvetetten lehet hatással a cukorbetegség kialakulására. Az ételízesítő szerinte nagyobb adagok fogyasztására ösztönözheti az embereket, ami túlevéshez és ezáltal hízáshoz vezethet. A nagyobb sófogyasztást kapcsolatba hozták még a magasabb BMI-vel és összefüggést találtak az ételekre szórt só mennyisége és a derék-csípő arány között is.

A kutatók szerint az eddigi eredmények egyelőre nem alkalmasak az ok-okozati kapcsolat megállapítására, így a jövőben olyan vizsgálatokat terveznek, amikkel feltárható, hogy az elfogyasztott só mennyisége milyen hatással van a szervezetre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás