Ha kevesebb só fogyna az étkezéseknél, kevesebb cukorbeteg lehetne egy friss kutatás szerint

2023. november 2.
tudomány
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Arról, hogy az egészségtelen táplálkozás és a túlzott cukorfogyasztás a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, igen sok helyen esik szó, egy frissen publikált kutatás azonban a só szerepére is rávilágít.

A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói 400 ezer, a UK Biobankban regisztrált felnőttet kérdeztek meg a sófogyasztásukról, írja a News-Medical. A közel 12 éves követési időszak során a megkérdezettek 13 százalékánál alakult ki a kettes típusú cukorbetegség, aminek kockázati tényezői között a túlsúly, a dohányzás és a nem megfelelő étrend is szerepel.

A kutatás szerint a „soha" vagy „ritkán" sót fogyasztókhoz képest a „néha", „általában" vagy „mindig" sót fogyasztóknál 13 százalékkal, 20 százalékkal, illetve 39 százalékkal magasabb volt a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

A tanulmány vezető szerzője, Lu Qi a Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvosi Karának professzora szerint a sófogyasztás közvetetten lehet hatással a cukorbetegség kialakulására. Az ételízesítő szerinte nagyobb adagok fogyasztására ösztönözheti az embereket, ami túlevéshez és ezáltal hízáshoz vezethet. A nagyobb sófogyasztást kapcsolatba hozták még a magasabb BMI-vel és összefüggést találtak az ételekre szórt só mennyisége és a derék-csípő arány között is.

A kutatók szerint az eddigi eredmények egyelőre nem alkalmasak az ok-okozati kapcsolat megállapítására, így a jövőben olyan vizsgálatokat terveznek, amikkel feltárható, hogy az elfogyasztott só mennyisége milyen hatással van a szervezetre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Egy magyar evészavarkutató végigkoplalt négy léböjtkúratábort, hogy megtudja, mi a sikerük titka

Egy magyar evészavarkutató végigkoplalt négy léböjtkúratábort, hogy megtudja, mi a sikerük titka

Radó Nóra tudomány 2021. szeptember 23.

A méregtelenítő kúrák iránti érdeklődés töretlen, a méregtelenítő italok piaca pedig évről évre bővül, annak ellenére, hogy számos táplálkozástudományi szakértő szerint a léböjtölésnek nincs tudományos bizonyítékokkal alátámasztható jótékony hatása. Bóna Enikő, a Semmelweis Egyetem doktorjelöltje utánajárt annak, hogy milyen motivációk mozgatják a résztvevőket, és honnan ered az alternatív kúra sikere.