Borsodban találtak rá a világ első ősmajomlábnyomaira

2023.11.17. · tudomány

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsótelkes lelőhelyén megtalálták a világ legelső ismert fosszilis majomlábnyomát – jelentette be Kordos László geológus és paleontológus november 17-én reggel, a Magyar Tudomány Ünnepén tartott előadásán.

Bár a dinoszaurusz- és ősemberlábnyomok láttán azt hihetnénk, hogy más állatok, például ősi majmok lenyomataival is tele vannak a paleontológiai nyilvántartások, Kordos elmondta, hogy eddig a világon még sehol máshol nem került elő kihalt, nem emberszabású majomhoz tartozó lábnyom, „pedig ezek a nyomok rendkívül sok információt adnak az egykor élt állatok mozgásáról. Segítenek megfejteni azt is, hogy milyen állomásokon keresztül fejlődött ki az emberekre jellemző két lábon járás képessége.”

Ősmajomlábnyom az alsótelkesi gipszbányában
photo_camera Ősmajomlábnyom az alsótelkesi gipszbányában

Az alsótelkesi lelőhely csak néhány kilométerre fekszik a Rudapithecus nevű főemlősfaj felfedezése miatt ismert rudabányai ásatások helyszínétől. A magánkézben lévő alsótelkesi gipszbányában már 1993 óta végeznek rendszeres ásatásokat, és Kordos László irányításával 2021-ben és 2022-ben különös formájú, a szakértők szerint egyértelműen ősmajmoktól származó kéz- és talpnyomokat fedeztek fel.

Az ősmajmok négy lábon közlekedtek, járás közben teljes tenyérfelületük érintette a talajt, a talpuk viszont csak félig, mert elsősorban ujjaikra támaszkodtak. Bár ujjaikon már körmöt viseltek, életmódjuk miatt azok rendszerint hegyesek voltak, és inkább karmokra hasonlítottak. Ezek a majmok általában a folyó- és tópartok nedves homokjában és az agyagosabb, növényekkel benépesített területeken kerestek táplálékot, mind a négy lábukat használva.

A Mesopithecus pentelicus művészi rekonstrukciója
photo_camera A Mesopithecus pentelicus művészi rekonstrukciója Forrás: Nina G. Jablonski et al. 2020

A közepes termetű állatok a fákon is gond nélkül közlekedtek, mozgásuk a mai makákókéhoz hasonlított. A lábnyomok valószínűleg a Mesopithecus nem egyedeihez tartoztak, amelyek egykor egész Eurázsiában elterjedtek. A nyomok körülbelül 8 millió évesek lehetnek, Kordos szerint az ősmajmok ekkor váltották fel Rudabánya térségében a 10 millió évvel ezelőtt megjelent emberszabású majmokat.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás