Maguktól jöttek rá a mártogatva puhítás trükkjére a Goffin-kakaduk

2023.12.14. · tudomány

A papagájfélék nem mindennapi intelligenciája újra és újra meglepi az etológusokat. A Bécsi Egyetem kutatói most azt állítják, hogy a legendásan jó problémamegoldó Goffin-kakaduk (Cacatua goffiniana) a táplálkozás terén is felettébb kreatívak – írja a brit Guardian.

A Biology Letters folyóiratban december 13-án megjelent tanulmány szerint az indonéz szigetvilágban őshonos faj bécsi egyedei maguktól sajátították el a mártogatás gasztronómiai műveletét. A kutatók véletlenül figyeltek fel arra, hogy az egyik fogságban tartott Goffin-kakadu minduntalan az itatójába meríti a papagájcsemegének számító kétszersültjét és csak ezután eszi meg.

Cacatua goffiniana
photo_camera Cacatua goffiniana Fotó: Wikipédia

Hogy véletlenről, vagy egyedi hóbortról van-e szó, a kutatók úgy derítették ki, hogy összesen 18 kakadunak biztosítottak lehetőséget arra, hogy száraz eledelüket vízbe mártogathassák. Kiderült, hogy a madarak csak a tea vagy kávé mellé kínált kekszekhez hasonlóan gyorsan szétázó kétszersültet áztatták, míg a magokat, szárított gyümölcsöket, kókuszreszeléket szárazon fogyasztották.

A kutatók szerint a viselkedés egyértelműen annak a jele, hogy a kakaduk képesek a stratégiai tervezésre és kordában tudják tartani elsődleges késztetéseiket, s mivel a vad populációkban még sosem figyeltek meg hasonlót, úgy vélik, egyértelműen új, a a bécsi kakaduk által kitalált táplálkozási megoldásról van szó.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás