Jöhet a négynapos munkahét Szlovákiában

Robert Fico szlovák kormányfő a davosi Világgazdasági Fórumon jelentette be, hogy Szlovákiában, egyelőre csak kísérleti jelleggel, de várhatóan bevezetik a négynapos munkahetet – írja a Telex. Az országban már korábban is felvetődött az ötlet, de Fico szerint ezt a szlovák cégek nagy része elutasítóan fogadta, a pandémia óta ez viszont megváltozott.

A szlovák Szakszervezeti Szövetség szerint „nem az a kérdés, hogy rövidebb lesz-e a munkaidő, hanem hogy ez milyen formában valósulhat meg”, írja a lap, a mostani tervek azonban nem a munkaidő csökkentéséről, hanem az átstrukturálásáról szólnak.

A javaslat szerint négy napra ugyanannyi munkaidőt kellene beosztani, mint ötre – ezt az Új Szó szerint már több vállalatnál is tesztelték, és bár voltak, akik panaszkodtak a 10 órás munkanapokra, a megkérdezettek többsége elégedett volt a változással.

Csökkenés és elosztás

A parlament a január 30-án kezdődő ülésén foglalkozna a javaslattal, a változtatás csak azokat a munkaköröket érintené, amelyek erre alkalmasak, és ahol a munkáltatók és a munkavállalók erről meg is tudnak egyezni.

Belgiumban hasonló rendszert vezettek be (vagyis ugyanannyi munkaórát kell ledolgozni kevesebb nap alatt), míg mások inkább a csökkentett munkanapok mellett a munkával töltött időt is csökkentenék.

Erre nyújtottak be javaslatot tavaly márciusban javaslatot, a 32 órás rendszer tesztje Nagy-Britanniában pedig hatalmas sikert aratott – a dolgozók kipihentebbek voltak, miközben a produktivitás a felmérések szerint nem csökkent.

A Qubit egy korábbi cikkében nyilatkozó szakértők szerint a négynapos munkahétnek minden esetben meg kell fizetni az árát, de az nagyon valószínűnek tűnik, hogy pozitív hatás inkább a munkaidő valódi csökkentésétől várható, nem az átrendezésétől.