Elon Musk szerint már a gondolataival irányítja a kurzort az első ember, akinek Neuralink-chipet ültettek az agyába

Miután január végén bejelentették, hogy Elon Musk agy-számítógép interfészt fejlesztő cége, a Neuralink beültette az első chipet egy ember agyába, Musk hétfőn arról számolt be, hogy a szóban forgó alany jól van, sőt máris képes gondolataival irányítani egy számítógépes egér kurzorát.

„A fejlődés jó, és úgy tűnik, a páciens teljesen felépült, és nincs tudomásunk semmilyen rossz mellékhatásról. A páciens képes egy egeret mozgatni a képernyőn pusztán a gondolataival” – idézi a Reuters Muskot, aki saját platformján, egy X Spaces-konferenciabeszélgetésen közölte a fejleményeket.

Musk szerint most az az elsődleges céljuk, hogy minél több egérgomb-kattintást próbáljanak kicsikarni a páciensből.

A Neuralink hosszas fejlesztések és állatkísérletek után tavaly szeptemberben kapott engedélyt arra, hogy embereken is tesztelje az agyba ültetett chipet, ami a cég reményei szerint elsősorban mozgássérült embereknek segíthet visszanyerni a kontrollt azáltal, hogy egér, billentyűzet vagy érintőképernyő nélkül is tudjanak kezelni digitális eszközöket.

Elon Musk a Neuralink agyi implantátumának beültetésére szolgáló sebészrobot mellett egy 2020. augusztusi előadáson
photo_camera Elon Musk a Neuralink agyi implantátumának beültetésére szolgáló sebészrobot mellett egy 2020. augusztusi előadáson Fotó: -/AFP

A folyamat első lépésében egy sebészrobot helyezi be az implantátumot az agynak abba a régiójába, amely a mozgás szándékát irányítja, majd a neuronokról leolvasott elektromos jeleket egy telefonos alkalmazás fordítja le kurzormozgásra vagy szövegbevitelre.

A cég korábban majmokon és disznókon is bemutatta a technológiát, de a Neuralink történetét az állatkínzás vádja árnyékolja be: az amerikai mezőgazdasági minisztérium vizsgálata szerint négy év alatt összesen 1500 állat (egerek és patkányok mellett majmok, disznók és juhok) pusztult el úgy, hogy sok esetben elkerülhető lett volna a haláluk. Egy független vizsgálat szerint több kísérleti makákó kínok között pusztult el a nem megfelelő körülmények miatt.