Már 3000 tűzesetet jegyeztek fel februárban a brazíliai Amazóniában, 67 százalékkal többet az eddigi rekordnál

A brazíliai űrkutatási hivatal (INPE) szerdán közölte, hogy műholdjai 2024 februárjában már 2940 tűzesetet észleltek az amazóniai esőerdőben, ami nem elég, hogy rekordnak számít a hónapban a feljegyzések 1999-es kezdete óta, de egyenesen 67 százalékkal több esetet jelent, mint amennyit az előző csúcstartó februárban, 2007-ben regisztráltak (1761), és négyszerese a tavaly februári adatnak.

Az amazóniai erdőtüzek a terület északi részét érintették a legsúlyosabban, különösen azt a Roraima államot, ahol a yanomami őslakosok rezervátuma található.

„Az éghajlati tényező minden bizonnyal alapvető szerepet játszik ebben az anomáliában. Láttuk, ahogy a Földön sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. Mindegyik év a valaha volt legmelegebb, és ez szinergiában van az éghajlati jelenségekkel, például az aszályokkal” – mondta az AFP-nek Ane Alencar, az IPAM Amazonia kutatóintézet tudományos vezetője.

Az aszály 2023 júniusa és novembere között hatalmas tüzeket szított az amazóniai őserdő brazíliai területén, a vízkészleteket csökkentette (egyes helyeket teljesen kiszárított), pusztítást végzett az élővilágban és emberek millióinak életét befolyásolta.

Idelia Lima Lisboa, wife of a farmer who set fire to rainforest around his property, tries to clear a path of dry leaves as the fire approaches their house in an area of Amazon rainforest, south of Novo Progresso in Para state, Brazil, on August 15, 2020. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)
photo_camera Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

Az elemzők szerint az erdőtüzek előfordulásának és súlyosságának fokozódása elsősorban a klímaváltozás számlájára írható. „Egy ilyen környezeti stressz minden szükséges feltételt megteremt ahhoz, hogy minden tűz nagy tűzzé váljon” – mondta Alencar, hozzátéve, hogy a tűzesetek egy része a mezőgazdasági célú erdőirtás következménye lehetett.

Mindeközben úgy tűnik, hogy a brazíliai Amazonas-medencében egy év alatt a felére csökkent az erdőirtás mértéke: a műholdas megfigyelések szerint az esőerdő brazil területein 2023-ban 5152 négyzetkilométernyi erdőt pusztítottak el, ami 50 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben – igaz, még mindig egy tíz budapestnyi területről beszélünk.

Az erdőirtások csökkenésének elsőszámú oka az lehet, hogy a 2023. január 1-én beiktatott régi-új brazil elnök, Luiz Inacio Lula da Silva kormánya megerősítette a környezetvédelmi rendfenntartást, és többek között megfogadta, hogy 2030-ig véget vet az illegális erdőirtásnak az országban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás