Elképesztően sok mamutfenyő él az Egyesült Királyságban, és úgy nőnek, mintha otthon lennének

Kiválóan érzik magukat a világ legnagyobb fái, az óriás mamutfenyők az Egyesült Királyságban, és a Kaliforniában őshonos társaikhoz hasonló gyorsasággal növekednek – írja a BBC egy friss kutatás alapján, amely azt mérte fel, hogy a fák mennyi szén-dioxidot képesek megkötni. Bár a faültetés és erdősítés közel sem oldja meg a globális felmelegedést, a természetes, erdőket és mocsarakat felhasználó szén-dioxid-elnyelésnek fontos szerepe lehet az emberi kibocsátások ellensúlyozásában.

Becslések szerint az Egyesült Királyságban félmillió mamutfenyő él, vagyis hatszor annyi, mint Kaliforniában, ahol a klímaváltozás következtében intenzívebbé és gyakoribbá váló erdőtüzek veszélyeztetik őket. Bár magasságuk még jóval, több mint 30 méterrel elmarad észak-amerikai társaiktól, van idejük felzárkózni: a fák akár háromezer évig is élhetnek, és csak 160 évvel ezelőtt, a viktoriánus korban telepítették be őket a brit szigetekre.

Egy óriás mamutfenyő Londonban
photo_camera Egy óriás mamutfenyő Londonban Fotó: PETER BARRITT/robertharding via AFP

Ahhoz, hogy felmérjék az óriás mamutfenyők állapotát, Ross Holland, a University College London geográfusa és kollégái ötezer fát vizsgáltak háromdimenziós földi lézerszkennerek segítségével. A módszerrel, amelynek eredményeit a Royal Society Open Science folyóiratban szerdán közölt tanulmányukban ismertetik, megmérték a növények magasságát és térfogatát, valamint meghatározták tömegüket.

Azt találták, hogy a fák nagyjából olyan ütemben növekednek, mint a Sierra Nevada hegységben élő óriás mamutfenyők, ami a tanulmány egyik szerzője, Phil Wilkes szerint arra utal, hogy a brit éghajlat megfelelő számukra. „A terület, ahol élnek Kaliforniában, hidegebb és nedvesebb, mint amit Kaliforniáról tipikusan gondolnánk. Az éghajlat nálunk ehhez hasonló, nagyon nedves, és a fáknak kell is ez a páratartalom a növekedéshez” – mondta.

A kutatók által vizsgált brit mamutfenyők átlagosan 45 méter magasak és viszonylag nagy mennyiségű, 10-15 tonna szenet tudnak tárolni. Ez ugyanakkor még messze elmarad a legnagyobb kaliforniai mamutfenyőkétől, amelyek akár 250 tonnányi szenet is raktározhatnak. „De ezek ugyanakkorára megnőhetnek” – mondta Wilkes, igaz, erre még egy ideig várni kell.