8 millió brit munkahelyet sodorhat veszélybe a mesterséges intelligencia

Az utolsó pillanatban vagyunk, ha el akarjuk kerülni az AI-apokalipszist – állítja az Institute for Public Policy Research (IPPR) brit think-tank. Az agytröszt kutatói 22 ezer munkahely tevékenységét vizsgálták, és arra jutottak, hogy a következő 3-5 évben bekövetkező AI-forradalom ezek 11 százalékát teheti feleslegessé, ez pedig a második hullámban, amikor a cégek által alkalmazott generatív mesterséges intelligencia már komplexebb feladatokkal is megbirkózik, 59 százalékra emelkedhet.

A think-tank csak a brit munkaerőpiaci helyzetet vizsgálta, de a számok, legalábbis ami az IPPR által felvázolt legrosszabb forgatókönyvet illeti, elég aggasztóak. A kutatók szerint az ügyintézői, az adminisztratív és az ügyfélszolgálati munkák vannak a legnagyobb veszélyben, és mivel ezekben a szektorokban több női munkavállaló található, a várható változások a legérzékenyebben az ő munkaerőpiaci helyzetüket fogják majd érinteni.

Nem járnak jobban a pályakezdők, az alacsony végzettségűek és a legalacsonyabb fizetésekért dolgozók sem – az IPPR összesen 8 millió munkahely elvesztésével számol abban az esetben, ha a kormány nem avatkozik közbe.

Három forgatókönyv

Carsten Jung közgazdás, a jelentés vezető szerzője szerint ennek a közbeavatkozásnak viszont pozitív eredményei is lehetnek, nem csak annyi, hogy sikerül elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet: elképzelhető, hogy a munkahelyek megóvása mellett a növekvő produktivitás miatt a fordulat még jót is tesz majd a gazdaságnak.

A kutatók három forgatókönyvet vázoltak, ezek közül a legrosszabb szerint 8 millió munkahely szűnik meg, a GDP pedig nem növekszik. A mérsékelt forgatókönyv 4,4 millió munkahely megszűnésével számol és 6,3 százalékos GDP-növekedéssel, míg a legjobb szerint az érintett munkahelyek nem megszűnnek, hanem megfelelően átalakítják őket ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott munkakörülményekhez. Ez 13 százalékos GDP-növekedést feltételez.

Nem csak az IPPR aggódik a mesterséges intelligencia miatt: Rishi Sunak brit miniszterelnök tavaly év végén jelentette be, hogy külön hivatalt hoznak létre az AI veszélyeinek elkerülésére, és belengette egy robotadó bevezetését is, amivel a brit kormány éppen a hús-vér munkavállalók tömeges elbocsátását szeretné meggátolni.

Az Európai Parlament március közepén fogadta el a mesterséges intelligencia használatát szabályozó törvényt, ami egyebek mellett a munkaerőpiacra is kitér majd, és lehetőséget ad az állampolgároknak arra is, hogy panaszt tegyenek az AI-rendszerekkel szemben.