Kóla, joghurt, dohány: mindössze öt cég felelős a műanyagszennyezés negyedéért a világon

Egy friss kutatásban 1,87 millió, a környezetben fellelt műanyaghulladékot vizsgáltak. A szemetet 2018 és 2022 között gyűjtötték, és a hulladék feléről nem is lehet megállapítani, hogy ki gyártotta – a másik feléről viszont igen. Kiderült, hogy az összes vizsgált műanyag 24 százaléka öt nagy céghez köthető.

A Coca Cola évek óta a toplista első helyén szerepel, de a Nestlé és a PepsiCo dobogós helyezése sem számít meglepetésnek. A mostani top 5-ben a Danone mellett még egy dohányipari cég, az Altria is szerepel.

A kutatók szerint az még viszonylag jó hír, hogy ezeknek a hulladékoknak rá lehet jönni az eredetére, a nagyobb baj az, hogy másoknak nem, így nincs is elegendő nyomás a cégeken, hogy átálljanak az újrafelhasználható csomagolóanyagokra – sem a közvélemény, sem a piac részéről, amíg ugyanis olcsóbb eldobható palackokat gyártani, a multicégek nem szívesen állnak át a drágább, de környezetbarátabb megoldásokra.

Nagy kibocsátással nagy felelősség jár

Ha viszont ezek a nagy cégek többet tennének a környezetért, annak már igencsak látványos hatása lenne: nem csak jó példával járnának elöl, hanem, ahogy a mostani kutatás adatai is mutatják, már magukban is jelentősen csökkenthetnék a műanyaghulladék mennyiségét.

A legnagyobb bajt a kutatók szerint a menet közben fogyasztott üdítők és élelmiszerek okozzák: ezek csomagolása nagyobb eséllyel köt ki a természetben, mint a háztartási termékeké, amiket jellemzően otthon bontanak ki az emberek, ezek a csomagolóanyagok pedig nagyobb eséllyel kötnek ki a szelektív kukákban.

A műanyagokból idővel mikroműanyagok lesznek, amelyek az ember szervezetébe jutva különböző egészségügyi kockázatokat jelenthetnek – az, hogy pontosan melyek ezek a kockázatok, még nem lehet biztosan tudni, de annyi bizonyos, hogy előbb-utóbb baj lesz a mértéktelen plasztikszennyezésből. A mostani kutatás szerzői szerint ezen a nagy cégek változtatásai mellett a szigorúbb szabályozás és a hulladékkibocsátás visszafogása segíthet: ha több hulladékról lehetne megállapítani, hogy melyik cégtől származik, a felelősöket is könnyebben meg lehetne találni, de van még fejlesztenivaló az újrahasznosítás kultúráján is.