5-ös erősségű hurrikán tombol a Karib-térségben

5-ös erősségű hurrikán érte el a Karib-térséget, amely a valaha rögzített legkorábbi ilyen kategóriás trópusi ciklon – írta meg hétfő este a CNN. A Beryl július 1-jén 241 kilométer per órás széllökésekkel haladt át Grenada Carriacou szigete felett, ami az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) feljegyzések 1851-es kezdete óta nem látott hasonló erejű hurrikánt.

A Beryl ezután tovább erősödött és aznap este elérte a Saffir–Simpson-féle hurrikánskála szerinti 5-ös kategóriát, amelyet 252 kilométer órás vagy erősebb szélerősség jellemez. Ezzel a Beryl az év során valaha feljegyzett legkorábban érkező 5-ös kategóriájú hurrikán, amely rekordot eddig Emily tartotta, ami 2005. július 17-én érte el ezt az erősséget.

A hurrikán a NOAA GOES East nagy felbontású kamerákkal szerelt műholdján így nézett ki hétfőn:

link Forrás

„Várhatóan változik majd az erőssége a következő nap során, de a Beryl továbbra is erős hurrikán marad, ahogy a Karib-térség közepe felé tart és szerdán elhalad Jamaica mellett” – áll az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ közleményében. Grenada miniszterelnöke, Dickon Mitchell egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Carriacou és Petite Martinique szigetekről széles körű pusztításról érkezett jelentés, de halálos áldozatokról egyelőre nincs hír.

link Forrás

A közeli Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnöke, Ralph Gonsalves egy áldozatról számolt be, és azt mondta, hogy a hurrikánban több száz lakóház és épület rongálódott meg. Az egyik legjobban sújtott terület az országban a Union sziget lehet, ahol a lakóépületek 90 százaléka súlyosan megrongálódott. Beryl szerdán éri majd el Jamaicát, aminek hurrikán erejű szelekkel kell majd megküzdenie, majd nyugati irányba halad tovább és pénteken érhet partot a mexikói Yucatán-félszigeten.

link Forrás

A Beryl erőssége kutatók szerint összefüggésben áll azzal, hogy az Észak-Atlanti-óceán felszíni hőmérséklete szokatlanul magas az év ezen szakaszában. „Beryl rekordokat dönt június hónapban, mert azt hiszi, hogy szeptember van” – mondta korábban a CNN-nek Jim Kossin hurrikánszakértő. Globális szinten (északi szélesség és déli szélesség 60. foka között) az óceánok felszíni hőmérséklete tavaly március óta rekordokat dönt, és csak most, az El Nino természetes éghajlati jelenség végével kezd a 2023-as szinthez közelíteni.

Az óceánok tengerfelszíni hőmérsékletének (sea surface temperature, SST) anomáliája az 1971-2000-es időszakhoz képest 2024 június 28-án
photo_camera Az óceánok tengerfelszíni hőmérsékletének (sea surface temperature, SST) anomáliája az 1971-2000-es időszakhoz képest 2024 június 28-án Forrás: Climate Reanalyzer

Amint korábban összefoglaltuk, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legújabb jelentésében azt állapította meg, hogy a legerősebb trópusi ciklonok száma nőtt a múlt évszázad közepe óta, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy egyes hurrikánokat a globális felmelegedés miatt hevesebb esőzések kísérik. Egy 2022-es, a Nature folyóiratban megjelent kutatás úszó mérőbóják adataiból azt állapította meg, hogy a trópusi ciklonok többsége erősebb és pusztítóbb, mint 30 évvel ezelőtt.