Napi két szelet sonka 15 százalékkal növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
A feldolgozott és/vagy vörös hús fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – írja a brit Guardian a Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.
A világ 20 országában élő 1,97 millió ember kórtörténetének az Európai Unió InterConnect programjában elvégzett metaanalízise azt mutatja, hogy napi 50 gramm, nagyjából két szelet sonkának megfelelő feldolgozott vörös hús fogyasztása 15 százalékkal növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a következő 10 évben. Ugyanez feldogozatlan, főtt vagy sült formában 100 gramm esetében 10 százalékkal emeli a rizikót, míg 10 deka baromfihús, szintén feldogozatlanul, vagyis nem felvágottként vagy más készítményként már csak 8 százalékos kockázattal jár.
A brit lap szerint amikor a tanulmány szerzői az eredményeket különféle táplálkozási és életmódbeli forgatókönyvek szerint is elemezték, amelyek alapján ugyan a baromfihús fogyasztás ok-okozati összefüggései gyengültek, ám „a feldolgozott és feldolgozatlan vörös húsoknál változatlanul fennálltak”.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
Diétával a már kialakult 2-es típusú cukorbetegséget is vissza lehet fordítani
Az úgynevezett remisszió új irány a 2-es típusú diabétesz kezelésében. Egy átfogó vizsgálat szerint különösen a férfiaknak és az ötven év alattiaknak van esélyük pusztán táplálkozással kézben tartani a cukorbetegségüket. Nem mindegy, hogy milyen étrendet választanak, de a siker legfőbb kulcsa a tartós fogyás.
Fogyásra szólítja fel az agyat egy új ultrahangos terápia, amellyel a cukorbetegség is elkerülhető lenne
A máj ultrahangos stimulálásával az agy anyagcserét szabályozó központja is aktivizálódik, így a súlyfeleslegtől is könnyebb megszabadulni, ráadásul az inzulinrezisztencia is késleltethetővé válik. Mindezt egérkísérletekben bizonyították, de a kutatók reményei szerint hamarosan embereken is tesztelhetik a módszert.
Fiatal magyar orvost díjaztak a cukorbetegséggel kapcsolatos kutatásaiért
Nádasdi Ákos terhességi diabéteszen átesett nők anyagcsere-jellemzőit vizsgálja. Doktori munkájában arra keresi a választ, hogyan befolyásolják genetikai tényezők a 2-es típusú cukorbetegség és a nem alkoholos eredetű zsírmájbetegség közötti összefüggést.