Napi két szelet sonka 15 százalékkal növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát

A feldolgozott és/vagy vörös hús fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – írja a brit Guardian a Lancet Diabetes & Endocrinology folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

A világ 20 országában élő 1,97 millió ember kórtörténetének az Európai Unió InterConnect programjában elvégzett metaanalízise azt mutatja, hogy napi 50 gramm, nagyjából két szelet sonkának megfelelő feldolgozott vörös hús fogyasztása 15 százalékkal növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát a következő 10 évben. Ugyanez feldogozatlan, főtt vagy sült formában 100 gramm esetében 10 százalékkal emeli a rizikót, míg 10 deka baromfihús, szintén feldogozatlanul, vagyis nem felvágottként vagy más készítményként már csak 8 százalékos kockázattal jár.

A brit lap szerint amikor a tanulmány szerzői az eredményeket különféle táplálkozási és életmódbeli forgatókönyvek szerint is elemezték, amelyek alapján ugyan a baromfihús fogyasztás ok-okozati összefüggései gyengültek, ám „a feldolgozott és feldolgozatlan vörös húsoknál változatlanul fennálltak”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás