A grönlandi cápa DNS-e rejtheti a hosszú élet genetikai kulcsát

A tudomány jelenlegi állása szerint a Jeges-tengerben és az Atlanti-óceán leghűvösebb régióiban élő grönlandi cápa (Somniosus microcephalus) a Föld leghosszabb életű gerinces faja. Az ivarérettségüket 100-150 éves korukban elérő ragadozók akár öt évszázadot is élnek. Egy még csak preprint-ként megjelent kutatási eredmény szerint a porcos halak egyedi genetikai tulajdonságaiknak köszönhetik rendkívül hosszú ideig tartó életkorukat – írja az IFL Science.

A grönlandi cápák géntérképét elkészítő nemzetközi kutatócsoport azt állítja, hogy a mintegy 6,5 milliárd DNS-bázispárból álló genom ismeretében minden korábbinál közelebb sikerült kerülni az öregedés molekuláris mechanizmusainak megértéséhez.

A Somniosus microcephalus, miszerint grönlandi cápa portréja
photo_camera A Somniosus microcephalus, miszerint grönlandi cápa portréja Fotó: Wikipedia

Eddigi eredményeik alapján úgy tűnik, hogy a faj DNS-javító eszközkészlete felelős az extrém élettartamért. Annak ellenére, hogy az összes eddig vizsgált cápafaj közül a grönlandiaknak van a legnagyobb méretű genomja, ami elvileg leginkább kitenné őket az ugráló és önző gének hordozta mutációs kockázatoknak, a kutatók szerint "a grönlandi cápa evolúciója megtalálta a módját, hogy ellensúlyozza a transzponálható elemek negatív hatásait a DNS stabilitására".

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás