Napi egy pohár tej csökkenti a bélrák kialakulásának kockázatát

01.09. · tudomány

Közel ötödével csökkenti a vastagbélrák kialakulásának az esélyét, ha 300 milligramm kalciummal többet visznek be a szervezetükbe az emberek, derült ki egy nagymintás kutatásból, amelyet a Nature Communications folyóiratban publikáltak. Ennyi kalcium van például egy pohár tejben, így megállapítható, hogy a tejtermékek jótékony egészségügyi hatásai a rákmegelőzésre is kiterjednek, mondta Keren Papier, a tanulmány vezető szerzője, az Oxfordi Egyetem vezető táplálkozásepidemiológusa a Guardiannek.

Azt azonban fontos leszögezni, hogy nemcsak a tehéntejben található kalcium bír pozitív hatással, hanem bármilyen kalciumtartalmú élelmiszerrel el lehet érni a kívánt eredményt. Így a dúsított növényi alternatívák is megfelelőek ebből a szempontból. Ilyen például a szója- vagy zabital, amelyekbe fontos vitaminokat kevernek, hogy táp- és ásványianyag-tartalmuk minél jobban hasonlítson a tehéntejre.

Utóbbinak ugyanis meglehetősen nagy az ökológiai lábnyoma, bár ma már léteznek olyan tehénfajták, amelyek tenyésztésének és tartásának kisebb a metánkibocsátása, mint a hagyományos fajtáké. Ezt el lehet érni genetikai módosításokkal, de Ausztráliában egy gazdaság hínárral eteti az állatokat, így azok 25 százalékkal kevesebb metánt bocsátanak ki.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az emberek egy jó része, világszinten mintegy kétharmada laktózérzékeny, vagyis nem tudja megfelelően megemészteni a tejcukrot, ami kellemetlen emésztőrendszeri tünetekkel jár. Európában jobb a helyzet, itt több ezer éves kitartó tejivásnak köszönhetően mára egyes országokban mindössze 10 százalékra csökkent az érintettek száma. Rajtuk kívül hanyagolják még a tejtermékeket a tejfehérje-allergiával élők is, ők nem a tejcukor emésztésére képtelenek az ahhoz szükséges laktáz enzim hiányában, hanem a tejben található fehérjére adnak túlzott immunreakciót.

A vegánok ugyancsak hanyagolják a többi állati eredetű élelmiszer mellett a tejet és a tejterméket, nekik szintén szükségük van a megfelelő tápanyagbevitelre, amit a dúsított növényi italok biztosíthatnak például.

A bélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés a világon, évente közel egymillió ember veszíti életét miatta, pedig az esetek több mint fele megelőzhető lenne. Ebben szerepe van az egészséges testsúly megtartásának, a dohányzás mellőzésének, az alkoholfogyasztás visszaszorításának, valamint a megfelelő testmozgásnak, a változatos étrendnek és a rostban gazdag táplálkozásnak. A béldaganatok egy részét kimondottan a nagy mennyiségű vörös- és feldolgozott húsok fogyasztásával hozzák összefüggésbe, és mindeddig nem volt kielégítő bizonyíték arra, hogy a tejtermékek bármilyen formában támogathatják a megelőzést.

Papier és kollégái és kollégái a frissen publikált tanulmányukban több mint 170 ezer nő 17 éven át vezetett étrendi naplóját és egészségügyi adatait elemezték, ezek alapján mutatták ki, hogy a kalcium hatékony a daganatok kialakulási esélyeinek leszorításában. A kutatás arra is rámutatott, hogy a napi rendszerességű alkoholfogyasztás 15, míg a vörös hús fogyasztás 8 százalékkal emelheti meg a kockázatokat.

Bár a tanulmány elsősorban a menopauzán átesett nőket vizsgált, a kutatók szerint az eredmények férfiakra és a fiatalabb korosztályra egyaránt alkalmazhatók.