Több mint 20 év kutatásai szerint a növényi alapú étrend a legegészségesebb

Az olasz Bolognai Egyetem, a brit Cambridge-i Egyetem és az amerikai Stanford Egyetem kutatói a 2000 és 2023 között megjelent tudományos szakirodalom alapos tanulmányozása után arra a következtetésre jutott, hogy általánosságban a növényi alapú étrend tűnik a legjobb választásnak az egészség és a hosszú élet szempontjából.

Bár a kutatócsoport szerint a vegetáriánus és a vegán étrendet követő emberek egészségi állapota több területen is mérhetően jobb, ez nem jelenti azt, hogy azonnal el kell felejteni a húsevést, hiszen az egyének táplálkozási igényei jelentősen eltérhetnek. A kutatás mindössze annyit állít, hogy az étrend megváltoztatása sokkal hatékonyabb eszköz lehet az egészségi állapot javítására, mint eddig gondoltuk – már ha az étrendváltás az adott egyénnél biztonságosan megvalósítható.

Azt már számos tanulmány kimutatta, hogy a vörös és feldolgozott húsokban, finomított gabonafélékben és hozzáadott cukorban gazdag étrend megnöveli a rák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, ezért a kutatók most megnézték, hogy a növényi alapú táplálkozás milyen hatással van ezeknek a betegségeknek a kockázatára.

A 48 áttekintett összegző tanulmány szerint a növényi alapú étrendek összességében jobb koleszterinszintekkel és vércukor-szabályozással, alacsonyabb testtömegindexszel és kevesebb gyulladással jártak a mindenevő táplálkozáshoz képest, továbbá a növényi étrendet követőknél alacsonyabb volt a rák és a szívbetegségek kockázata, illetve az ezek által okozott halálozás is.

Ugyanakkor a kutatók azt is kiemelték, hogy az egészségügyi előnyök nem feltétlenül csak a növényi élelmiszerek fogyasztásából fakadnak, hiszen „a vegetáriánusok a csökkentett húsfogyasztás mellett kevesebb finomított gabonát, hozzáadott zsírt, édességet, snacket és kalóriadús italt fogyasztottak, mint a nem vegetáriánusok, és a növényi élelmiszerek széles választékát fogyasztották nagyobb mennyiségben”. Vagyis egy mindenevőnek sem kell feltétlenül lemondania a húsról; már az is elég lehet a jobb egészséghez, ha kevesebb feldolgozott élelmiszert, vagy magas hozzáadott zsír- és cukortartalmú ételt fogyaszt.

A növényi étrend követőinek továbbá fokozottan kell figyelniük a vitamin- és ásványianyag-pótlásra, valamint arra, hogy a fogyasztott növényi élelmiszerek ne okozzanak allergiás vagy gyomor-bélrendszeri panaszokat – az étrend összeállítása így gondos, személyre szabott megközelítést igényel.

***

A mikrobiommal, azaz az emberi testben élő mikroorganizmusokkal és az általuk kiváltott gyulladásokkal, neurológiai betegségekkel, pszichés zavarokkal, valamint ezek kezelésével és gyógyításával foglalkozunk majd a júniusi, csak Qubit+ tagoknak meghirdetett, exkluzív tudományos estünkön, az immár nyolcadik Qubit Live-on.