A rendszeres kokainfogyasztás megváltoztatja a génkifejeződést

2019.09.09. · tudomány

A kokainfüggőség eddig nem ismert mechanizmusát írja le a Journal of Neuroscience folyóiratban megjelent friss tanulmány.  

Az addiktológusok eddig is tudták, hogy az illegális stimuláns visszatérő használata befolyásolja az agy memóriaközpontjának normális működését. A függőség azért is alakulhat ki, mert a szerhasználó szervezete olyan tanulási folyamaton megy át, ami által a kokain kiváltotta élmény és a fogyasztás külső-belső körülményei összekapcsolódnak egymással. 

Pár éve már tudott az is, hogy az agy memóriaközpontjában, a hippokampuszban egy FosB néven lajstromozott gén kifejeződése határozza meg az emlék- és élménytársítások, valamint a tanulási folyamatok bizonyos részét. 

Az amerikai Michigani Egyetem fiziológus és farmakológus kutatói most egérkísérletekben mutatták ki, hogy miként is működik ez a génszintű folyamat. 

A laboratóriumi egerek egyik csoportjának oldott formában kokaint, a másiknak pedig placebót adagoltak meghatározott rendszerességgel. A kokainistává tett rágcsálók gyorsan összekapcsolták a droghatást a fogyasztáskori környezettel.

Kokainfogyasztás anno
photo_camera Kokainfogyasztás 20. századi környezetben Fotó: JLPH/Cultura Creative

A genetikai elemzés feltárta, hogy a gén expressziója megemelkedett a kokainnal kezelt egerek hippokampuszában, míg a sóoldattal kondicionált alanyoknál ez nem történt meg. Amikor a kutatók blokkolták a mechanizmust, a kokainista rágcsálók viselkedése megváltozott, már nem kapcsolták össze a szert és használatának környezetét.

Az eredmények alapján a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a FosB által szabályozott folyamat a hippokampuszban „kritikus jelentőségű a kokainnal kapcsolatos tanulás szempontjából”, és hogy a drog ismételt használata úgy aktiválja a gén kifejeződését, hogy a memóriaközpont „addiktív” emlékeket alakít ki.

A tanulmány szerzői szerint az általuk feltárt és leírt összefüggések jelentősen segíthetik a kokainfüggőség jövőbeli terápiás lehetőségeit.

Kapcsolódó cikkeink korábbról:

link Forrás
link Forrás
link Forrás