Agyba ültetett csip lehet a végső megoldás az Amerikában pusztító opioidfüggőségre

2019.11.06. · TECH

Az Egyesült Államok egészségügyének elmúlt évtizedét meghatározó, eddig legalább 200 ezer amerikai halálát okozó opioidválság mérséklésére egyelőre nem találtak átfogó megoldást, de az orvosok folyamatosan próbálkoznak különböző gyógyszeres és terápiás módszerekkel. Nyugat-Virginiában 100 ezer halálesetből 50-et az opioidfüggőség okoz, ezzel a 2017-es adatok szerint ebben az államban a legsúlyosabb a krízis.

A Nyugat-Virginiai Egyetem idegtudományi intézetének kutatói most egy olyan gyógymódot dolgoztak ki, amely egy agyba ültetett csipen keresztül gátolja az opioidok iránti vágyat. A klinikai vizsgálat alatt álló technológia a mély agyi stimuláció módszerét használja: egy készülék apró elektródákon keresztül impulzusokat küld az agy függőségért és önuralomért felelős területeire. A beültetett csip nemcsak valós időben tudja jelezni, ha a páciens rákíván a drogra, de rajta keresztül ezt azonnal gátolni is tudják ellenimpulzusok küldésével.

A kutatócsoport korábban olyan betegségeknél alkalmazta már a gyógyszerfelügyeleti hatóság által is engedélyezett kezelést, mint az epilepszia vagy a kényszerbetegség. A klinikai vizsgálatot első körben négy olyan jelentkezőn végzik el, akik már többféle kezelési módon túlestek, de a függőségüket egyikkel sem sikerült legyőzni.

Mély agyi stimulációt végeznek egy Parkinson-kóros betegen egy nizzai kórházban
photo_camera Mély agyi stimulációt végeznek egy Parkinson-kóros betegen egy nizzai kórházban Fotó: A. NOOR/BSIP

Bár egy ilyen elterjedt egészségügyi probléma esetében nem ideális, hogy egy drága technológiát jelölnek ki potenciális gyógymódként, a szakértők szerint ez inkább azok számára lesz utolsó mentsvár, akiknek minden más terápia haszontalannak bizonyul.

„Annak ellenére, hogy mindent megteszünk a legújabb, már sikeresnek bizonyult kezelések alkalmazásában, vannak olyan páciensek, akikre egyik sem hat. Közülük többeknél nagyon magas a kockázata a folyamatosan romló egészségnek és akár a halálnak is. A mély agyi stimuláció hasznos eszköznek bizonyulhat az ilyen emberek életben és egészségben tartásáért folytatott harcunkban”

mondta egy közleményben az egyik kutató, James Berry addiktológus.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás