A magyarországi Burger King is előállt a húspótlós burgerrel, a Rebel Whopperrel

2019.11.12. · gazdaság

Kedden, azaz ma debütált a Burger King magyarországi éttermeiben Rebel Whopper néven az a szendvics, amelynek húsmentes hamburgerpogácsáit a svájci központú Unileverhez tartozó, holland vegetáriánus hentes és mészáros cég, a hágai The Vegetarian Butcher szállítja.

A lánc 2400 európai éttermében november 12-étől kapható húspótlók szója és búzaliszt speciális keverékéből készülnek. A Bloomberg beszámolója szerint az országonként eltérő áron megvásárolható Rebel Whopperek energiatartalma mindenütt eléri a 600 kilokalóriát, amellyel alig maradnak el a valódi állati fehérjét tartalmazó pogácsák tápértékétől. 

A Qubit alkalmi gasztrobrigádja még a piacra kerülése napján érzékszervi tesztnek vetette alá az 1140 forintos áron megvásárolható szendvicset, aminek neve lázadót jelent, és a valódi húskészítményeknél állítólag jóval kisebb az ökológiai lábnyoma. 

A kontrollcsoport a Burger King zöldségpogácsával bélelt, ugyancsak 1140 forintos Vegan Whoppere volt.

Balra, zöld papírban a Rebel, jobbra a Vegan Whopper a háttérben felsejlő szerszámmal porciózva
photo_camera Balra, zöld papírban a Rebel, jobbra a Vegan Whopper Fotó: Qubit

Tiszakécskei nyarak 

Szerkesztőségünk egyik munkatársa szerint a nyáron tesztelt Beyond Meat műhúsburgerhez képest ez a pogácsa már sokkal hússzerűbb, de még mindig csak az olcsóbb mirelitek szintjét közelíti. 

„Az első harapás után felvillant a szemem előtt a gyorsfagyasztott húspogácsák csomagolásán vastag betűkkel feltüntetett »ipari szalonna« felirat. A második asszociációm sem volt sokkal jobb: a tiszakécskei nyaralásokon a hírhedt Club Kókuszból rendelt hamburgeres pizza semmihez sem hasonlítható ízkavalkádja rémlett fel” – fogalmazta meg benyomásait az egyébként rendszeres henteslátogató kolléga.

Két Rebel-negyed az egy fél
photo_camera Két Rebel-negyed az egy fél Fotó: Qubit

Moszkva tér

A saját bevallása szerint sok mindent elbíró gyomorral megáldott munkatársnőnk szerint a kollektív kóstolás arra mindenképp jó volt, hogy fényt derítsen arra, hogy a szerkesztőség melyik tagja ismerkedett a nyugati dekadencia ízeivel a budapesti Moszkva téren, és kinek kellett beérnie a szocialista magyar vidék vendéglátóipari létesítményeivel. Munkatársunk valódi aha-élményként konstatálta, hogy emiatt a rég elfeledett íz miatt részesítette következetesen előnyben egészen az 1990-es évek közepéig az egyébként többnyire ugyancsak ipari hulladék jellegű hot dogot.  

Rebel a deszkán
photo_camera Rebel és Vegan a Qubit-deszkán Fotó: Qubit

Soho Party

Lapunk vegatariánus és a teljes vegán életmód felé kacsintgató munkatársa szerint a zöldséges verzió egészen tűrhető volt, de a húsimitációs szendvics leginkább a 90-es évek strandjait és az ott kapható kétes eredetű hamburgerek ízeit idézte: „vegaként teljesen megfeledkeztem arról, hogy léteztek valaha, de hála a Burger Kingnek ezt az élményt most pótolhatja mindenki. Ha szerencsés vagy, sorban álláskor talán még a Soho Party Az éjjel soha nem érhet véget slágere is lemehet, csak hogy teljes legyen a múltidézés”. 

Dietetikai hatások

A növényi étrendet preferálók vagy orvosi diétán lévők nem árt, ha tudják: a műhúsokat táplálkozás-élettani szempontból alig valami különbözteti meg a kiváltani kívánt állati eredetű élelmiszerektől.  

A Harvard Egyetem orvosbiológusai által tavaly publikált tanulmány szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések terén a növényi eredetű zsírsavak fogyasztása 16 százalékkal csökkenti a kockázatot.

A műhúspogácsákban jócskán megtalálható fehérjék túlfogyasztása is káros lehet a szervezetre. Egy 80 kilogramm testtömegű ember ajánlott fehérjebevitele napi 64 gramm, a sportolók és fizikai munkát végzők kivételével e mennyiség fölött vese-, máj- és egyéb anyagcsere-betegségek alakulhatnak ki.

Kapcsolódó cikkeink korábbról:

link Forrás
link Forrás
link Forrás