A klímaváltozás okozhatja a madarak zsugorodását

2019.12.05. · tudomány

A madarak testének átlagos mérete folyamatosan csökkent az évek során, miközben szárnyaik fesztávolsága megnőtt, vették észre a Michigani Egyetem kutatói, miután több mint hetvenezer olyan költöző madár testét vizsgálták 1978 és 2016 között, amelyek Chicago különböző épületeinek zuhanva lelték halálukat. A kutatók szerint a jelenség hátterében a globális felmelegedés áll, ami nemcsak az észak-amerikai madárfajok, hanem a világ más részein élő példányok zsugorodását is okozhatja.

Az ornitológusok körében 1847 óta ismert Bergmann-szabály szerint adott madárfajon belül az egyedek testének mérete fordítottan arányos az adott területen tapasztalható hőmérséklettel, vagyis minél melegebb van, annál kisebbek a madarak. A bolygó évi átlaghőmérsékletének folyamatos növekedése tehát a madárfajok testméretére is hatással van. A klímaváltozás következményeként a madarak testének kevesebb energiát kell fordítania a hőháztartás  egyensúlyára, ami viszont azt eredményezi, hogy a szárnyakhoz is kevesebb energia jut. A költöző madaraknál ezt az energiadeficitet az evolúció a szárnyak szélesebbé válásával igyekszik kompenzálni. 

Az Ecology Lettersben közzétett tanulmány főként olyan Észak-Amerikában költő veréb-, rigó- és énekesmadárféléket vizsgált, amelyek a telet Chicago déli részein vészelik át. A több mint 40 évet átfogó vizsgálat szerint, a testméretváltozás mind az 52 vizsgált madárfaj esetén igen látványos. A madarak teljes testtömegindexe 2,6 százalékkal, lábcsontjuk mérete 2,4 százalékkal csökkent. 

Kapcsoldó cikkek a Qubiten: 

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás