Negyedannyi támogatást kaptak a minisztériumtól a CEU mellett kiálló szakkollégiumok

2019.12.16. · tudomány

A magyar kormány politikai alapon von meg forrásokat a CEU mellett korábban kiálló szakkollégiumoktól – állítja Balla Attila, az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiumának korábbi szakkollégistája.

A napokban hozták nyilvánosságra az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) tehetségfejlesztést szolgáló Nemzeti Tehetségprogramának (NTP) pályázati döntéseit. Ez az évente meghirdetett pályázat kifejezetten a magyar nyelvű szakkollégiumok általános működését támogatja, de idén a várható időponthoz képest csaknem fél évvel később, december 10-én hirdettek eredményt. (Meg nem erősített hírek szerint az idei pályázatot már nem az Emmi, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztérium bírálta el, ez okozhatta a csúszást.)

Balla Facebook-bejegyzése szerint „a minisztériumi pályázat döntése nem hagy semmi kétséget az elbírálás politikai befolyásoltságát illetően”. 2018 novemberében ugyanis tíz szakkollégium közös nyilatkozatban állt ki a CEU mellett, illetve kritikát fogalmazott meg az MTA akkor még csak tervezett átszervezésével, valamint az egyeztetés nélküli szakbezárásokkal és az ösztöndíjrendszerrel kapcsolatban.

A Bibó Istvántól származó idézettel indított nyilatkozat visszafogott hangvételű, pártpolitikailag semleges volt, csak a felsőoktatást érintő kérdésekben fogalmazott meg kritikákat, és nem kapcsolódott hozzá egyéb látványos intézményi tiltakozás. A felsőoktatást érintő döntések meghozói akkor nem reagáltak semmilyen módon a nyilatkozatra, amelyet a következő intézmények írtak alá:

A tíz szakkollégium közül nyolc folyamodott a Nemzeti Tehetségprogram támogatásáért, közülük hat intézményt a minimálisan megítélhető 500 ezer forinttal támogatták, másik két szervezet pedig 700 ezer forintot kapott, a megítélt támogatások átlaga tehát nagyjából 550 ezer forint.

Szervezetenként kb. másfél millió forint a kiállás ára?

A többi pályázó mindegyikének minimum egymillió forint támogatást ítéltek meg a döntnökök, de az oktatáspolitikai döntések ellen kiálló szakkollégiumoknak megítélt pénz akkor tűnik különösen kevésnek, ha összevetik a további 59 pályázó szakkollégiumnak megítélt támogatások átlagával, ami 2,298 millió forint, több mint négyszerese a „renitens” intézmények működésére szánt pénznek. Balla szerint mindez azt jelenti, hogy „szervezetenként kb. másfél millió forint volt a kiállás ára”. 

Az idei támogatási rangsor utolsó nyolc helyén végző szakkollégiumok közül hat az előző évben, 2018-ban is pályázott, akkor 1,7 és 2,3 millió forint közötti összeget ítéltek meg nekik, ami nem volt se több, se kevesebb a több éves átlagnál.

Látható, hogy a felsorolt intézmények közül kettő nem is pályázott támogatásra, de a teljes döntési listát végignézve ez nem éppen szokatlan gyakorlat: a maximális hárommillió forintot kiérdemelt intézmények között is van négy, amely nem folyamodott a támogatásért, de kapott.

Balla az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiumától úgy értesült, hogy a tavaly megítélt 2,2 millió forintos támogatás az intézmény költségvetésének mintegy 40 százalékát fedezte, tehát az idén kiérdemelt félmillió forint komoly érvágást jelent.

Balla szerint mindezekből „levonható a következtetés, hogy ha a társadalmi problémákra érzékenység, valamint a közéleti szerepvállalás az oktatáspolitikával szemben megfogalmazott kritikában és a hatalom által támadott intézményekkel való szolidaritásban nyilvánul meg, akkor az ebben a szellemiségben működő műhelyek a támogatottból a tűrt kategóriába kerülnek át”.

Kérdéseinket elküldtük mind az Emmi-nek, mind az ITM-nek, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás