Már kilenc halottja van az új kínai vírusnak, az USA-ban is felbukkant az első eset

2020.01.22. · tudomány

Washington államban is felbukkant az a Kínában terjedő, légzőszervi panaszokat okozó koronavírus, amely már több száz embert betegített meg, és kilenc áldozatot szedett Ázsiában – erősítette meg kedden az amerikai járványügyi hivatal (CDC). 

Az USA-ban regisztrált beteg egy harmincas éveiben lévő férfi, aki Seattle-től északra, Snohomish megyében él. Január 15-én tért haza Vuhanból, és nem esett át járványügyi ellenőrzésen. A férfi négy nappal később ment orvoshoz, és bár már jobban van, jelenleg a Washington állambeli Everettben, kórházban elkülönítve kezelik, a járványügyi hatóság és Washington állam pedig keresi azokat az embereket, akikkel időközben kapcsolatba került. A CNN-nek azt mondták az állami vezetésből, hogy „szerintük” nem jelentős az eset közegészségügyi kockázata.

A Kínában felbukkant koronavírus jelenlétét a páciens szervezetében a CDC laboratóriumi vizsgálatai hétfőn erősítették meg. 

A hatóság közölte, hogy az Egyesült Államok ezentúl szigorúbb egészségügyi ellenőrzésnek veti alá a Vuhan városból érkező utasokat, ugyanis ott fertőz a legintenzívebben a betegség. A Vuhanból érkezők csak azon az öt amerikai repülőtéren landolhatnak, amely végez egészségügyi vizsgálatokat, és az utasok csak lázmérés, illetve a légzésük és esetleges köhögésük orvosi ellenőrzése után léphetnek be az országba. Emellett kedden arra figyelmeztették a Vuhanba tartó amerikai állampolgárokat, hogy járjanak el fokozott óvatossággal.

Rendkívüli megbeszélést tart a WHO

A titokzatos vírusról, amelynél eleinte kizárták, hogy a potenciálisan halálos SARS-ot is okozó koronavírusok közé tartozik, utóbb kiderült, hogy mégis koronavírus. A pontos meghatározás híján vuhani koronavírusnak nevezett kórokozó eddig Kínában, Thaiföldön, Dél-Koreában és Japánban fertőzött: több mint 440 megbetegedést és kilenc halálesetet regisztráltak a legfrissebb kínai jelentés szerint, a keddi adat még hat halottról szólt.

photo_camera Mai kép a pekingi főpályaudvarról. Közeledik a kínai holdújév, rengetegen kelnek útra. Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun

Nem tudni egyelőre, hogy ezek közül hány esetben terjedt állatról emberre a vírus, és hányszor fordult elő, hogy ember fertőzött meg embert  – ezt még további vizsgálatoknak kell tisztázniuk, de Martin Cetron, a CDC illetékes igazgatója szerint a vírus a kanyarónál és az influenzánál jóval kevésbé hajlamos az emberek közötti terjedésre.  A járvány december végén tölt ki egy vuhani állatpiacon.

Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO vezetői szerdán Genfben, rendkívüli megbeszélésen értékelik a helyzetet, hogy eldöntsék, a járvány vajon jelent-e nemzetközi közegészségügyi kockázatot, és milyen esetleges intézkedéseket ajánljanak a kormányoknak. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás