Szokatlan terhelés alatt működnek a hálózatok, most kell csak igazán megtanulni felelősen internetezni

2020.03.18. · TECH

A távoktatás és az otthonról dolgozás bevezetésével egyre nagyobb terhelés éri a világ internethálózatait, és ha a fogyasztók nem alkalmazkodnak a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzethez, Magyarországon is lassulhat az internetelérés.

A magyarországi internethálózat terhelésének csökkentését biztosító forgalomkicserélő központ, a Budapest Internet eXchange (BIX) adatai szerint az általában ugyanúgy kinéző napi adatforgalmi görbék az elmúlt napokban teljesen megváltoztak: a lassú reggeli felfutás helyett jóval korábban közelíti meg a napi csúcsot a forgalom (az iskolások és a különböző hálózatokról csatlakozó otthonról dolgozók reggeli kezdése miatt), így a napi teljes adatforgalom is jelentősen növekszik.

Az utolsó három oszlop a vasárnaptól keddig terjedő napi adatforgalmat jelenti, szembetűnő korai csúcsokkal
photo_camera Az utolsó három oszlop a vasárnaptól keddig terjedő napi adatforgalmat jelenti, szembetűnő korai csúcsokkal Forrás: BIX

A Magyar Telekom az MTI-nek jelezte, hogy hétfőn 20-30 százalékkal magasabb volt az adatforgalom az egy héttel korábbi számokhoz képest, míg a hívások esetében 30-35 százalékos emelkedést tapasztaltak. Mivel a járvány már korábban, a magyarországi intézkedések előtt érdekelte a lakosságot, az elmúlt két hét adatai számítanak igazán: kéthetes viszonylatban 50 százalékos forgalombővülést rögzítettek a Telekomnál. A cég elmondta, folyamatosan monitorozzák a hálózatot, és mindent megtesznek a kapacitások bővítése érdekében.

Külföldi példák alapján ez az 50 százalékos növekedés már közel járhat a plafonhoz, a Telecom Italia vezérigazgatója például arról számolt be kedden, hogy az internethálózat forgalmának 70 százalékos emelkedése kimaradásokat okozott az olaszországi internetkapcsolatban.

A magyarországi hálózati infrastruktúra egyelőre gond nélkül képes kiszolgálni az igényeket, de az erőforrások nem végtelenek, így a licensz- és hardverbővítési lehetőségekről majd akkor kell gondoskodni, ha ténylegesen beindul az országos szintű távoktatás – a közoktatásban még több helyen csak próbaüzem van, és az oktatók oktatása zajlik, az egyetemeken pedig az előrehozott tavaszi szünet után kezdődnek az online kurzusok.

A Telenornál kisebb adatforgalom-növekedést észleltek, de az különösen érintette a felöltéseket, ami például a videohívások esetén jelentősen megugrik. A további forgalomemelkedést az online oktatási platformok kiválasztása határozza meg, hiszen ha nagy mértékben támaszkodnak majd az iskolák a videós óraadásra és számonkérésre, az sokkal jobban terheli a hálózatot, mintha szöveges dokumentumok küldésével, írásos formában zajlana az oktatás.

A mobilszolgáltatók a következő intézkedésekkel segítik a lakosság megnövekedett internetigényét:

  • A Telekom minden mobil-előfizetéssel rendelkező ügyfelének plusz 10 gigabájtos adatforgalmi egyenleget biztosított, amely április 30-ig használható fel az EU-n belül.
  • A Telenor minden üzleti és lakossági számlás és kártyás ügyfelének 100 gigabájt ajándék adatforgalmat biztosított.
  • A Vodafone plusz 15 gigabájt adatkeretet biztosít minden lakossági és kisvállalati ügyfelének a következő 3 hónapra, 5 gigabájtos ciklusokban, amit a szolgáltató mobilappján keresztül tudnak aktiválni az ügyfelek.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt tanácsolja, hogy az internethálózat minőségének fenntartása érdekében a fogyasztók gondolják át a nethasználati szokásaikat, így például

  • ne csatolmányként küldjenek egymásnak nagyméretű fájlokat (videók, nagy felbontású képek, prezentációk), hanem felhőszolgáltatáson keresztül, link formájában továbbítsák azokat;
  • ha ez mindenképpen szükséges, lehetőleg az éjszakai vagy reggeli idősávban tegyék;
  • iskola- és munkaidőben igyekezzenek kerülni a nem feltétlenül szükséges streamingszolgáltatók, videomegosztók vagy online játékok használatát;
  • kapcsolattartás céljából lehetőleg csak az alkalmazások (Skype, Viber, Messenger) hangfunkcióját vegyék igénybe, a videokapcsolatot csak szükség esetén.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás