Megfertőződött a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikájának két munkatársa

2020.03.28. · tudomány

Második koronavírustesztje eredményét várja a Semmelweis Egyetem (SE) I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyik alkalmazottja. A klinika neve elhallgatását kérő munkatársa a Qubitnek elmondta: az intézmény két olyan egészségügyi alkalmazottjáról is tud, akik igazoltan megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal. Ő maga csak azért sejti első tesztje eredményéről, hogy negatív lehetett, mert mindeddig nem értesítették ennek ellenkezőjéről.

A magyar kórházakban régóta fennálló állapotok a klinika alkalmazottja szerint a mostani helyzetben különösen nagy veszélynek teszik ki az ott dolgozó egészségügyi személyzetet és a a betegeket is. Elmondta, hogy a klinikán, ami egyébként a jobban felszerelt és ellátott intézmények közé tartozik, van olyan vizsgálóhelyiség, amelyben még a szellőztetés sem a követelményeknek megfelelő. Korszerű elszívó és keringető légkondicionáló hiányában például a használt altatógáz elvezetésére szolgáló cső egy ablakon fúrt lyukon keresztül vezet ki a szabadba. Ilyen körülmények között szerinte különösen aggasztó, ha a személyzet tagjai vagy a betegek közül bárki megfertőződött.

Az intézmény vezetője, Szabó Attila megerősítette: két munkatársuk tesztje pozitív lett

Kérdéseinkkel megkerestük a Miniszterelnöki Hivatalt, a koronavírus-járvány kezelésére létrehozott Operatív Törzs információs vonalát, valamint a SE I. számú gyermekklinikáját vezető Szabó Attila professzort, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettesét. Válaszait változatlan formában közöljük.

Qubit: Hány olyan orvosról és az orvosok munkáját segítő alkalmazottról van tudomásuk a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikájáról összesen, akinek a koronavírus tesztje pozitív lett?

Szabó Attila: Kettő.

Q: Hány alkalmazottat teszteltek az utóbbi két hétben, várhatóan mikorra lehet megnyugtatóan kiszűrni az összes fertőzöttet?

Sz.A.: 98 alkalmazottat. Vasárnap estére mindenkit leszűrünk.

Q: Sikerült-e az igazoltan fertőzötteket időben elkülöníteni a többi munkatárstól és a betegektől, milyen intézkedéseket vezettek be, hogy ne tudjanak másokat is megfertőzni?

Sz. A.: Igen enyhe tünetei (nátha) miatt négy napon át nem merült fel az első kolléga érintettsége. Maszkot hordott, aminek köszönhetően a közvetlen kollégái és az osztályon gondozott betegek közül senkit nem fertőzött meg. Egyedül a Rókusban izolált, azóta is tünetmentes műtősfiú lehet kontaktént fertőzött.

Q: Elkülönítették-e azokat, akik az igazoltan fertőzöttekkel érintkeztek, vagy ők továbbra is bejárnak dolgozni?

Sz. A.: A szoros kontaktokat otthoni karanténban tartottuk a kizáró vizsgálatokig. Közülük senki nem járt be dolgozni. Az előírásoknak megfelelő vizsgálatok megtörténtek.

Q: El tudták-e látni a gyermekklinika összes alkalmazottját védőruházattal, megfelelő védelmet nyújtó maszkokkal, fertőtlenítőszerrel?

Sz. A.: Minden dolgozó számára rendelkezésre állt és áll a feladatának megfelelő védőeszköz. és mindenütt rendelkezésre áll a fertőtlenítő is.

Q: Van-e arról tudomásuk, hogy a betegek között lehetnek-e koronavírus-fertőzöttek a klinikán?

Sz. A.: A betegek között ezidáig egy esetben igazolódott koronavírus-fertőzés az első vizsgálattal, amely a mai napon este igazolódott, hogy ál-pozitív volt. Ezt arra alapozzuk, hogy az első tesztje gyenge pozitivitást mutatott (PCR), majd 3x ismételve, minden alkalommal negatív volt és a mai napon az ún. gyorsteszt is teljes negativitást mutatott, még lezajlott fertőzésre sem utalt. Az összes többi beteg esetében nem igazolódott (45 beteget szűrtünk). Az egyetlen, egy alkalommal pozitívnak mért beteg időben elhatároltan érkezett, a pozitív tesztet mutató munkatársaink már korábban izolációra kerültek.

Q: Értesítették-e azoknak a betegeknek a szüleit, akiket az igazoltan fertőzött munkatársak kezeltek?

Sz. A.: Igen. A hatóságok a szükséges intézkedéseket megtették.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás