A járványzár miatt 1942-ben ragadt két utca Párizsban

Egy forgatást is le kellett állítani Párizs belvárosának északi Montmartre városrészében az időközben életbe lépő járványvédelmi intézkedések miatt, és mivel a díszletet leszedni már nem volt mód, a Rue Berthe és a Rue Androuet lakói most az 1942-es náci megszállás idejére emlékeztető díszletek között élnek

A két kis utcát most szabóságok, fűzőboltok, cipész és tükörkészítő üzletek hamis kirakatai díszítik, német háborús és antikommunista propagandaplakátokkal pettyezve. Kincsvadászok néhány relikviát már eltávolítottak a magára hagyott díszletből.

Az Adieu, Monsieur Haffmann című fekete komédia egy díjnyertes dráma filmes adaptációja, és arról szól, hogy egy párizsi zsidó ékszerésznek a háború elején el kell rejtőznie a boltja alatti pincébe, amikor a nácik átveszik a hatalmat. Elvileg jövőre mutatnák be, a díszleteket pedig múlt hét végén távolították volna el.

Így fest a környék most:

És így néz ki a Rue Androuet felől nézve a Rue Berthe sarka békeidőben:

Fotó: Google Street View

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: