A járványzár miatt 1942-ben ragadt két utca Párizsban

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Egy forgatást is le kellett állítani Párizs belvárosának északi Montmartre városrészében az időközben életbe lépő járványvédelmi intézkedések miatt, és mivel a díszletet leszedni már nem volt mód, a Rue Berthe és a Rue Androuet lakói most az 1942-es náci megszállás idejére emlékeztető díszletek között élnek

A két kis utcát most szabóságok, fűzőboltok, cipész és tükörkészítő üzletek hamis kirakatai díszítik, német háborús és antikommunista propagandaplakátokkal pettyezve. Kincsvadászok néhány relikviát már eltávolítottak a magára hagyott díszletből.

Az Adieu, Monsieur Haffmann című fekete komédia egy díjnyertes dráma filmes adaptációja, és arról szól, hogy egy párizsi zsidó ékszerésznek a háború elején el kell rejtőznie a boltja alatti pincébe, amikor a nácik átveszik a hatalmat. Elvileg jövőre mutatnák be, a díszleteket pedig múlt hét végén távolították volna el.

Így fest a környék most:

És így néz ki a Rue Androuet felől nézve a Rue Berthe sarka békeidőben:

Fotó: Google Street View
Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: