A futóknak, biciklizőknek 2 méternél jóval nagyobb távolságot kell tartaniuk egymástól

2020.04.09. · tudomány

A világszerte javasolt 1,5-2 méteres távolságtartás csak a sorban állókat, tömegközlekedőket védi meg a fertőzéstől, akkor is csak szélcsendes időben. A futóknak, kerékpározóknak, görkorcsolyázóknak, rollerezőknek, gördeszkázóknak ennél jóval nagyobb távolságot kell tartaniuk egymástól saját és embertársaik biztonsága érdekében. 

Legalábbis ezt állítja egy friss belga-holland kutatás, amelyet az épített környezet áramlástani vizsgálata mellett a pálya- és az országúti kerékpár, illetve gyorskorcsolya aerodinamikai kutatásaival is foglalkozó belga Bert Blocken, a Leuveni Egyetem fizika-professzora által vezetett csapat végzett számítógépes szimulációk segítségével.

A kutatók különböző konfigurációkat is modelleztek: ketten egymás mellett, egymás mögött átlósan elhelyezkedve, illetve közvetlenül egymás mögött. Békeidőben ilyen szimulációs modelleket használnak ugyanis az elit sportolók csoportos haladásának aerodinamikai modellezésére – a bolyokon belüli átrendezős során ugyanis az élen haladóknak kell a legnagyobb energiát kifejteniük, míg a mögöttük lévők kihasználhatják az előttük lévők légörvényeinek húzóhatását, illetve szélárnyékát.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a mozgó ember keltette légörvényben mennyi ideig maradnak a levegőben azok az apró nyál- és egyéb testnedvcseppek, amelyek méretüknél fogva akár SARS-CoV-2 vírusokat is tartalmazhatnak, vagyis hogy mekkora kiterjedésű az a láthatatlan uszály, amit egy aktív fizikai erőkifejtést végző személy maga után húz. A belga-holland csapat azt is vizsgálta, miként változik ennek a potenciálisan kórokozóhordozó palástnak a térbeli kiterjedése a sebesség függvényében. 

A futás közbeni biztonságos távolság szimulációja
photo_camera A futás közbeni biztonságos távolság szimulációja, pirossal jelölve a SARS-CoV-2 vírus méretének megfelelő méretű részecskék Forrás: Bert Blocken et al

A szimulációk azt mutatták, hogy nyugodt séta esetén az egymástól, pontosabban a másik embertől való biztonságos távolság legalább öt méter. Ha kettesben indulnak neki a karanténsportolók, akkor a legjobb, ha egymás mellett haladnak, mert így nem kerülnek egymás légörvényeibe. Keresztszélben viszont jobb, ha lemaradnak egymás mögött a párok.

A futóknak ennél jóval nagyobb, legalább 10 méteres távolságot kellene tartaniuk egymást követve, de ez csak akkor elég, ha szélcsendes, nyugodt időjárási körülmények között sportolnak. Az egymás melletti páros haladás mellett a legbiztonságosabb az egymás mögötti diagonális elrendeződés. Ez a kerékpárosokra is vonatkozik, akiknek sétabiciklizéskor a 10, komolyabb tempónál a 20 méteres követési távolság ajánlott.   

Blocken és csapata arra viszont nem tér ki, hogy a társadalmi távolságtartás sportra alkalmazott szabályait maszkban vagy maszk nélkül kell-e betartani. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás