Állati nyomozókat képeznek ki Délkelet-Ázsiában, hogy megfékezzék a jövő járványait

2020.04.28. · tudomány

Ausztráliai egyetemek olyan állatorvos-képzési programot indítanak, ahol állati eredetű kórokozók és betegségek felismerésére képeznek ki szakembereket, hogy megelőzhetők és kontrollálhatók legyenek a mostanihoz hasonló járványok. A programban Délkelet-Ázsia és a Csendes-óceáni térség 11 országának 160 állatorvosa és állatorvosi szaksegédje vesz részt első körben.

„Ha a jövőben el akarjuk kerülni ezeket a fertőzéseket, nem csak az embereket kell vizsgálnunk. Háziállatokban és vadon élő populációkban is kutatni kell ezeket a vírusokat, ehhez pedig olyan állat-egészségügyi dolgozókra van szükség, akik képesek felismerni az állati eredetű betegségeket” – mondta a programot vezető Navneet Dhand, a Sydney-i Egyetem állatorvos-tudományi intézetének egyetemi docense a Sydney Morning Heraldnak.

Dhand szerint az újonnan kiképzett állatibetegség-szakértőkre úgy kell tekinteni, mint a rendőrségi nyomozókra, csak ők bűnözők helyett kórokozókra vadásznak. Az utóbbi évtizedekben felbukkant fertőző betegségek nagy része ugyanis – a jelenlegi járványt okozó koronavírushoz hasonlóan – zoonótikus, vagyis állatról emberre terjed.

A képzést elvégző szakemberek megfigyelő rendszereket építenének ki, amelyek segítségével a potenciális járványok kirobbantására alkalmas kórokozókat már korai szakaszban felismerhetik. „Ha pedig ezek a kórokozók sikeresen járványt okoznak, akkor a nyomozók tisztában lesznek azzal, hogyan lehet a legjobban mérsékelni a károkat” – mondta Dhand.

Szarvasmarhák védőoltására figyelmeztető kampány Kambodzsában
photo_camera Szarvasmarhák védőoltására figyelmeztető kampány Kambodzsában Fotó: Antoine Lorgnier/Biosphoto via AFP

A 4,3 millió dolláros költségvetésű programot az ausztrál külügyminisztérium támogatja, és a következő országokban zajlik majd a következő három évben: Fidzsi-szigetek, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kambodzsa, Kelet-Timor, Laosz, Mianmar, Pápua Új-Guinea, Salamon-szigetek, Vanuatu és Vietnám. Dhand szerint ezeket az államokat érinti leginkább a népességnövekedésből, a fokozott urbanizációból és a határokon átívelő állatkereskedelemből fakadó fertőzésveszély. Ennek a vadvilág, a háziállatok és az emberek közötti gyakori interakció az oka.

A képzésben Ausztrália és Új-Zéland állatorvosi egyetemeinek neves epidemiológusai is részt vesznek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), az amerikai járványügyi hivatal (CDC) és az epidemiológiai képzésekkel foglalkozó amerikai szervezet, a TEPHINET helyi képviselőivel együtt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás