A svéd egészségügyi miniszter elismerte, hogy kudarcot vallottak az idősek védelmezésében

2020.05.10. · koronavírus

A koronavírus-járvány kezelésében a kezdetektől fogva különutas Svédország egészségügyi minisztere, Lena Hallengren a svéd köztévében ismerte el, hogy kudarcot vallott a kizárólag az idősek és a betegségeik miatt kiemelten veszélyeztetett polgárok védelmezésére koncentráló járványügyi stratégia az idősek védelmezését tekintve.

A legfrissebb adatok szerint Svédországban 3220 halálos áldozatot szedett eddig a járvány, és bár a nyájimmunitás elérését vizionáló svéd intézkedések a 70 év fölötti lakosok védelmét tűzték ki célul, az április végéig a COVID-19 betegségben elhunytak 90 százaléka 70 év fölötti volt.

„Elbuktunk az idősek védelmezését tekintve. Ez nagyon komoly dolog, és társadalmunk egészére nézve kudarc. Tanulnunk kell ebből, mert még nincs vége ennek a járványnak” – mondta Hallengren a tévéinterjúban. A hivatalos statisztikák szerint a 70 év fölötti áldozatok fele idősek otthonában betegedett meg, egynegyede pedig otthoni idősgondozásban részesült. 

Lena Hallengren egészségügyi miniszter, Stefan Lofven miniszterelnök és Isabella Lövin miniszterelnök-helyettes egy március 31-i sajtótájékoztatón
photo_camera Lena Hallengren egészségügyi miniszter, Stefan Lofven miniszterelnök és Isabella Lövin miniszterelnök-helyettes egy március 31-i sajtótájékoztatón Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Több száz fős komplexumokban szabadult el a vírus

Az AFP-nek nyilatkozó Björn Branngard édesanyját például egy olyan idősek otthonában érte a halál, ahol a bent élők harmada koronavírus-fertőzés következtében halt meg. A férfi szerint a leterhelt ápolóknak nem volt idejük foglalkozni az édesanyjával, akinek halála után két nappal érkezett meg a koronavírustesztje, negatív eredménnyel. Mint elmondta, az ápolókat nem látták el megfelelő védőfelszereléssel, és ők maguk is terjesztették a vírust az intézményben.

A védőfelszerelés hiányáról több helyről is beszámoltak a svéd médiában, miközben egyes ápolók megtagadták a munkát a fertőzésveszélytől tartva, mások pedig annak ellenére vették fel a munkát betegeskedve, hogy a magukon a koronavírus-fertőzés tüneteit észlelő dolgozóknak az otthonmaradást javasolták.

Az európai intézkedések többségével ellentétben Svédországban nem zárták be az általános iskolákat, az éttermeket és a kocsmákat sem, és a lakosság nagy részét egyszerűen a higiéniás és távolságtartási ajánlásokkal igyekeztek védeni. Az idősek otthonaiban a többi északi országhoz hasonlóan március 31-én megtiltották a látogatást, de ezekben az országokban meg sem közelíti az ilyen intézményekben történt halálesetek száma a svéd adatokat.

photo_camera Egy stockholmi idősek otthona Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Igaz, ez a különleges svéd rendszernek is betudható: Svédországban csak a legrosszabb egészségi állapotban lévő idősek vehetik igénybe az intézményi ápolást, gyakran több száz főt kiszolgáló komplexumokban. Az ország járványgócát jelentő Stockholm környéki idősotthonok 55 százalékából jelentettek már fertőzést.

A kórházakból szállítják a vírust a kiszolgáltatott otthonokba

A Kommunal nevű érdekvédelmi szervezet szerint az elégtelen munkakörülmények vezettek az idősotthonokban uralkodó káoszhoz. A szakszervezet márciusi jelentése szerint a stockholmi idősotthonok személyzetének 40 százaléka képzetlen, részmunkaidős, órabérben dolgozó munkásokból, 23 százalékuk pedig gyakornokokból áll – vagyis olyan emberekből, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ne menjenek be dolgozni, ha kicsit lebetegednek, így szabadon terjeszthették a vírust.

A Kommunal április végén jelezte a munkakörülményekért felelős svéd hatóságnál, hogy a Branngard édesanyját is ápoló intézetben a 96 lakó közül 27-en meghaltak, ennek ellenére a személyzetet továbbra sem látták el megfelelő védőfelszereléssel, és nem tesztelték őket.

photo_camera Egy gondozott levegőzik az egyik stockholmi idősotthon előtt Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Olyan esetekről is beszámoltak, amelyek során a kórházban fertőződtek meg idősek, és onnan vitték be a vírust az idősek otthonába. Egy ápoló az AFP-nek azt mondta, hogy az intézetében gondozott egyik idős személyt lábtörés miatt szállították kórházba, és ugyan előtte negatívan tesztelték, visszatérése után már pozitív lett a koronavírustesztje. „Védőruhánk volt, de maszkot nem viseltünk, amikor vele foglalkoztunk” – mondta az ápoló.

(A cikk címében korábban az szerepelt, hogy a járvány kezelésében vallott kudarcot a svéd modell, miközben a miniszter csak az idősek védelméről beszélt. A félreértésért az olvasók elnézését kérjük.)

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás