Megfejtették, miért látunk különböző színű köröket ezen a képen

2020.06.19. · tudomány

Az optikai csalódások vagy illúziók jelensége legalább egy évszázada foglalkoztatja a tudósokat, de egészen idáig nem sikerült feltárni, hogy a szemben vagy az agyban játszódik le az a folyamat, amelynek köszönhetően különbözőnek látjuk az azonos színű formákat, amennyiben a kontextus megnehezíti a vizuális érzékelést. Ennek talán az alábbi kép a legismertebb példája:

photo_camera Forrás: MIT

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói most három tanulmányban vizsgálták meg a jelenséget, és arra jutottak, hogy valószínűleg már a retinában lejátszódhat az illúzió, tehát a szemek egyenként is az optikai csalódás áldozatául esnek, még mielőtt a két szem által érzékelt vizuális információk az agyban összeérnének.

Az első kutatásban amerikai mesterszakos hallgatókat kértek fel, hogy több kép alapján megállapítsák, szerintük melyik kiválasztott részlet világosabb a másiknál. Ezután ugyanazokat a képeket prezentálták egy másik csoportnak, amely tagjaira olyan szemüveget adtak, amely az egyik szemet eltakarja.

Ez alapján jutottak arra a megállapításra, hogy az illúzió akkor is megvalósul, amikor csak az egyik szem látja a képet, tehát már az egyes szemeken belül lezajlik a folyamat. Ez azért különös, mert a legtöbb optikai illúzió a szemek együttműködésére, vagyis a vizuális információknak az agyban történő feldolgozására játszik rá.

photo_camera Egy másik illúzió, amit a kutatásban is felhasználtak Forrás: Sinha et al., 2020

Az előzőektől különböző harmadik kutatásban egy olyan indiai gyerekekből álló csoporton tesztelték a jelenséget az MIT szakértői, amelynek tagjai vakon születtek, de műtét után visszanyerték a látásukat. Ezzel a kísérlettel az volt a kutatók célja, hogy kiderítsék, vajon az optikai illúziók tényleg csak érzékszervi jelenségek, vagy attól is függnek, hogy milyen tudással és tapasztalattal rendelkezünk velük kapcsolatban. Mint kiderült, a látás képességét csak frissen megszerzett gyerekek ugyanúgy érzékelték az illúziót, mint azok, akiknek soha sem volt problémájuk a látással.

Az új ismeretek értelmében a kutatók azt remélik, hogy hamarosan az illúzió pontos mechanizmusát is feltárhatják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás