2040-re 1,3 milliárd tonna műanyagszemetet termelünk, ha nem cselekszünk

2020.07.24. · tudomány

A műanyagok előállításának és felhasználásnak jelenlegi tendenciái alapján húsz év múlva az Egyesült Királyság területének másfélszeresét beborító, mintegy 1,3 milliárd tonna plasztikhulladékkal kell számolnia az emberiségnek – figyelmeztetnek a a Science folyóiratban csütörtökön publikált tanulmány szerzői.

Az amerikai, brit, dél-afrikai, kanadai, osztrák, olasz és svájci kutatókból álló gárda számításai a gyártás, a felhasználás globális statisztikáin alapultak, figyelembe véve az újrahasznosítás, illetve a hulladékkezelés volumeneit is.

A szerzők többféle forgatókönyvet dolgoztak ki különféle hulladékgazdálkodási, környezetpolitikai változók mentén. Az újrahasznosítás fokozásának, a termelés csökkentésének, illetve a műanyagok más anyagokkal való helyettesítésének mértéke szerinti szcenáriók jelentősen befolyásolták a 2040-re előrejelzett szennyezés nagyságát. Ám, még az azonnali, vagyis pár éven belül megkezdett összehangolt cselekvés esetén is a mainál 710 millió tonnával több műanyaghulladék keletkezik 2040-re. A kutatók szerint óriási probléma az is, hogy a szemét nem a legjelentősebb hulladéktermelőnek számító északi, hanem a déli félteke alacsony jövedelmű országaiban gyűlik össze.

Indonéziai szeméthegy
photo_camera Indonéziai szeméthegy Fotó: Faldi Muhammad/NurPhoto via AFP

A tanulmány szerzői a forgatókönyvek ismertetésén túl pontokba szedték azt is, hogy mire van szükség ahhoz, hogy a Föld ne fulladjon bele a műanyagszemétbe.

Ehhez elengedhetetlen

  • a gyártás és a fogyasztás növekedésének csökkentése,
  • a műanyag helyettesítése papírral és komposztálható anyagokkal,
  • a termékek és a csomagolások újrahasznosíthatóvá alakítása,
  • a hulladékgyűjtési arány bővítése az alacsony és a közepes jövedelmű országokban,
  • a lakossági visszagyűjtés támogatása,
  • a hulladék-export visszaszorítása.

A kutatók szerint a műanyag-probléma egyértelműen hasonlít a klímaváltozáshoz. Vagyis, amennyiben az emberiség nem változtat radikálisan a viselkedésén, az rövidesen katasztrófához vezet.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás