Kéretlen vetőmagcsomagokat kézbesítettek szerte Amerikában kínai feladóval

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Az Egyesült Államok 27 államában több ezer lakossági bejelentés érkezett az elmúlt napokban a helyi mezőgazdasági hivatalokhoz olyan kéretlen, Kínai Posta feladójú küldeményekről, amelyek tartalma valamilyen ismeretlen növényi mag – számolt be róla a New York Times nyomán a Business Insider. 

Az érintett államok mezőgazdasági minisztériumai Twitter-üzenetekben hívták fel az érintettek figyelmét arra, hogy a derék polgárok még véletlenül se ültessék el a küldemények tartalmát, mert azok rendkívül kártékony invazív fajok magjai is lehetnek, amelyek jelentősen veszélyeztethetik az észak-amerikai flórát és akár az emberi egészségét is. 

A szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálata arra kéri a kéretlen küldemények átvevőit, hogy a COVID-19 pandémia alatt már megszokott alapos kézfertőtlenítés kíséretében bontatlan formában postázzák tovább nekik vagy az állami mezőgazdasági hivataloknak a csomagokat. 

 A New York Times hivatalos források alapján úgy értesült, hogy az eddig megvizsgált csomagok a tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) családjához tartozó növények magjait tartalmazták. 

Az egyik tündérrózsafaj a Nymphaea nouchaliFotó: Picasa 3.0

A lap idézte a Kínai Népköztársaság külügyi tárcájának szóvivőjét, aki szerint a Kínai Posta felirat hamisítvány, az ország postaszolgálatának nincs köze a rejtélyes csomagokhoz, és már felvették a kapcsolatot az Egyesült Államok postaszolgálatával, hogy kivizsgálják az ügyet.

Korábbi kapcsolódó cikkeink: