A spanyol fotós csak a NEOWISE üstökösről akart csinálni egy képet, aztán jöttek Musk műholdjai, és elrontották az egészet

2020.07.30. · tudomány

Az Elon Musk vs Csillagos Égbolt ügy újabb fejezetéről kell beszámolnunk, ugyanis hiába jutott kompromisszumra a világ csillagászaival a SpaceX vezére, és szerelte fel napellenzőkkel a 12 ezer darabosra tervezett Starlink műhold-konstelláció eszközeit, most épp az asztrofotográfusokat haragította magára a projekt.

Az égboltról és az azon áthaladó objektumokról készített fotóiból élő Daniel López éppen azt a NEOWISE-üstököst igyekezett elkapni a gépével, amihez hasonlót 25 éve nem látott a Föld, amikor azt vette észre, hogy valami bezavart a háttérben.

López 17 hosszú záridős fotót rakott össze, hogy kijöjjön az alábbi kép, amelyen ugyan feltűnik a néhány másodpercre sikeresen megörökített üstökös, de a főszerepet a Starlink műholdjai viszik el, amelyek éppen arra vonultak.

link Forrás

A spanyol férfi panaszait kommentben és a Twitteren számos amatőr és profi égboltfotós és csillagász megismételte. López a fotó készülésének timelapse videóját is felrakta Facebook-oldalára.

A hosszú záridős képek fontos eszközei annak, hogy a világűr objektumait vizsgálni lehessen az éjszakai égbolton. A földi távcsövek órákig rögzítik az égitestek helyzetét, hogy minél részletesebb képet alkossanak róla, a lehető legtöbb adattal ellátva a csillagászokkal.

Egy ilyen, 10-15 percig tartó megfigyelést másodpercek alatt tönkreteheti az, hogy a távoli égitestet eltakaró, sokkal közelebbi műholdak elhaladnak előtte. A SpaceX ugyan ellátja a csillagászokat a Starlink-műholdak pályaadataival, de még mindig csak 600 körül van a felbocsátott eszközök száma, és 12 ezer aktívan mozgó műhold esetében már az előre megadott adatok sem segítik túlzottan a csillagászokat – és akkor az Amazon vagy a OneWeb hasonló projektjeiről még nem is beszéltünk.

„Az égbolt nem lesz ugyanolyan, mint amilyen évmilliókig volt. Több ezer pontocska jelenik majd meg az éjszakai égbolton újra és újra. Személy szerint úgy gondolom, hogy ha senki sem lép közbe, akkor a csillagászat mint olyan végérvényesen megszűnik a Földön” – mondta López a Gizmodónak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás