Élménykémia mindenkinek a Digitális Mobillaborból

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A durranógáz előállításától az alkoholrakétán át a sósavszökőkútig összesen 24 legendás kémiai kísérlet érhető el hétfőtől a Digitális Mobillabor néven elindított, bárki számára hozzáférhető digitális oktatási szemléltetőgyűjteményben. 

A  kémiaoktatás tematikájához illeszkedő, ingyenesen letölthető labordemonstrációkat a  Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítványhoz (Sz2 Alapítvány) csatlakozó 13 lelkes szaktanár mutatja be.

A 2017-ben alakult civil szervezet a fiatalon elhunyt névadó pedagógus szakmai örökségeként viszi a projektet, amely a fővárostól távoli, eszközökben és tanárokban szűkölködő általános iskolákba is eljuttatja a kémia kísérletek átélésének élményét.

A „levegő, oxigén, égés, oxidáció”, illetve a „víz, savak, bázisok, fémek” témakört szemléltető kisfilmek a YouTube-on is szabadon megnézhetők.

Az alábbi videóban például a hidrogén-peroxid katalitikus bontását és oxigénnel töltött hab létrehozását bemutató elefántfogkrém készítése látható lépésről lépésre egyenesen az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának kémia laborjából:

Korábbi kapcsolódó cikkeink: