Mi lesz veled, Mátrai Erőmű?

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Miért hagyta az állam, hogy a Mátrai Erőműből kilapátolják a pénzt, és miért vette a nyakába ezt a környezetvédelmi és pénzügyi problémahalmazt? Van-e realitásuk a 2025-re várt zöldítési kísérleteknek? Hogyan pótolnák a kieső áramtermelést, ha végleg bezárna az üzem? Mi történhet azzal a több ezer emberrel, akinek az erőmű jelenti a megélhetést? 

Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Qubit, az Energiaklub és a TRIP hajó Energiahajó nevű közös rendezvénysorozatának hatodik, online beszélgetése, amelyben Győri Kata, az Energiaklub dekarbonizációs szakértője, Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa, valamint Hargitai Miklós szakújságíró, a Népszava főszerkesztő-helyettese vitázott. A beszélgetést Bart István klímaguru, a Klímastratégia 2050 Intézet vezetője moderálta. 

A beszélgetés elérhető videó- és podcastcsatornáinkon: 

Az Energiahajó hatodik epizódját a Qubit Podcast alatt tudod meghallgatni: Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-onRSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!   

Az Energiahajó rendezvénysorozat a klíma, az energiahatékonyság, az épített és a természetes környezet sokszögén belüli ügyeket, problémákat vizsgálja szakértő vendégek bevonásával. Az első eseményt Budapest közlekedésének, a másodikat a légszennyezettség magyarországi helyzetének, a harmadikat Joe Biden klímamegváltós szerepének és esélyeinek, a negyediket az évtized egymást erősítő válságainak, az ötödiket az Európában zajló orosz–amerikai gázháborúnak szenteltük. 

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Néhány korábbi beszélgetés: