Brazília egymilliárd dollárt kér az őserdő megmentésére

2021.04.08. · gazdaság

Külföldről vár segítséget az amazóniai esőerdők megmentésére Ricardo Salles brazil környezetvédelmi miniszter. Salles egy interjúban elmondta, hogy ha összejönne egymilliárd dollár, azzal már tudnának kezdeni valamit: számításai szerint ez a pénz elegendő lenne arra, hogy egy év alatt 30-40 százalékkal is visszaszorítsák az illegális erdőirtásokat.

Brazíliát sokan kritizálják az esőerdőkkel való bánásmód miatt, a vádak szerint pedig az ország elnöke, Jair Bolsonaro nem valami lelkes, ha természetvédelemről van szó. Az elnök korábban maga is elismerte, hogy ő inkább az esőerdő erőforrásainak kiaknázásában hisz, mint az erdők megóvásában, bár tény, hogy a gyújtogatások megelőzésére kirendelte a hadsereget, hogy vessenek véget az illegális fakitermelésnek és az erdő felégetésének. A telepesek a felégetett területeken általában pálmaolajat termesztenek.

Bolsonaro elnökségével jelentősen megcsappant a brazil környezetvédelmi minisztérium költségvetése, így az esőerdőket végző minisztériumi szerv, az IBAMA több programját is fel kellett függeszteni. Bolsonaro a csökkentés bejelentésével egy időben, 2019-ben azt is bejelentette, hogy támogatja az eddig védett területeken a kitermelés beindítását. A környezetvédők mellett ez ellen az őslakosok jogait védő szervezetek, illetve az ő érdekképviseleteik is tiltakoznak.

Amerikától és Norvégiától kértek segítséget

A brazil törvények értelmében mindaddig nem lehet nekiesni az erdőnek, míg bizonyítható, hogy őslakosok élnek ott. Miután a brazil földek 13 százaléka őslakos kézben van, irtózatos pénzekről van szó, a fakitermelők pedig gyakran a gyilkosságtól sem riadnak vissza, ha meg akarnak szerezni egy területet, a jogvédők szerint pedig szabályos népirtás folyik a törzsek ellen.

A források megvonásával mindenesetre nehezebb lett az erdők megóvása is: az IBAMA jóval kevesebb bírságot tudott kiszabni, mint korábban, és jóval kevesebb munkatárssal tudta végezni a munkáját. Salles szerint ha megkapnák a pénzt, maradnának a Bolsonaro által kivezényelt katonák, mert olcsóbb a napidíjuk, mint az IBAMA teljes munkaidős munkatársainak.

A miniszter szerint a pénz harmadát az illegális fakitermelés elleni küzdelemre fordítanák, a többit pedig arra, hogy támogatásokkal ösztönözzék azokat, akik eddig hasznot húztak a fairtásból, hogy nézzenek más elfoglaltság után. Salles elmondta, hogy az eddigiekben az Egyesült Államoktól és Norvégiától kért támogatást, arról viszont nem számolt be, hogy mit válaszoltak neki.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás