Gazdájától kapta el a koronavírust két macska az Egyesült Királyságban

2021.04.23. · koronavírus

A Glasgow-i Egyetem kutatói az Egyesült Királyság macskapopulációjának szűrésekor két olyan egyedet találtak, amelynél azonosították a SARS-CoV-2 vírust - írja a Guardian. A két különböző fajtájú és különböző háztartásban élő macska a kórokozóra is eltérően reagált. Az egyiküknél csak enyhébb légzési nehézségeket tapasztaltak, a másikat viszont súlyos tünetei miatt el kellett altatni. A kutatók azt valószínűsítik, hogy a háziállatok a korábban COVID-19 tüneteket mutató gazdáiktól kaphatták el a vírust.

A koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált első macskát, egy négyhónapos ragdollt, tavaly áprilisban vitte először tulajdonosa állatorvoshoz légzési nehézségekkel, de állapota olyan gyorsan romlott, hogy el kellett altatni. A boncolás utáni vizsgálatok állapították meg a vírusos tüdőgyulladást és a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét. A másik esetben egy hatéves sziámi macska kapta el gazdájától a kórt. Megfázásos tünetekkel és kötőhártya-gyulladással kezelték, de tünetei enyhék maradtak, és végül felépült.

A brit állategészségügyi nyilvántartás honlapján közzétett tanulmányban a kutatók azt írják, macskáról emberre történő vírusátadásról nincsen tudomásuk, és arról sem, hogy a kutyák, macskák vagy egyéb háziállatok bármilyen érzékelhető mértékben befolyásolnák az embereket érintő koronavírus-fertőzéseket. Nem zárják ki azonban, hogy a háziállatok vírushordozóként szerepet játszhatnak a terjesztésben, ezért fontosnak tartják a további kutatásokat a kérdésben.

A kutatók a háziállatokon tartják a szemüket

Margaret Hosie, a Glasgow-i Egyetem víruskutatással foglalkozó központjának munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint jelenleg az állatokról emberekre terjedés viszonylag alacsony közegészségügyi kockázatot jelent a olyan területeken, ahol továbbra is nagyfokú az emberek egymás közti megfertőződése. Ahogy az esetek száma az emberek körében csökken, az állatok közötti vírusátadás fokozottabb figyelmet igényel majd, mivel a SARS-CoV-2 emberre történő, ismételt átterjedésének potenciális forrásaivá válhatnak.

A skót kutatók szerint az állatok körében rendkívül ritkán tesztelik a betegség előfordulását, így könnyen lehet, hogy a két eset csak a jéghegy csúcsa. Korábban Hongkongból, Belgiumból, az Egyesült Államokból, Franciaországból és Spanyolországból is jelentettek hasonló eseteket, és nem csupán macskákat, hanem kutyákat is érintett a fertőzés.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás