Annyi az antarktiszi jégnek, ha nem sikerül tartani a klímacélokat

2021.05.06. · tudomány

Bajban van az Antarktisz: a jégrétegben még az optimista klímacélokkal együtt is visszafordíthatatlan károsodás megy végbe, a Massachusettsi Egyetem kutatói szerint azonban akkor, ha nem sikerül tartani a párizsi egyezményben meghatározott klímacélokat, az olvadás 2060-ra ugrásszerűen felgyorsul majd, 2100-ra pedig a tengerszint akár 21 centiméterrel is megemelkedhet – a valóságban viszont sokkal rosszabb adatokra számítanak, ez a kalkuláció ugyanis csak az antarktisz jegének az olvadását veszi számításba.

A Nature-ben megjelent tanulmányban több lehetséges forgatókönyvet vizsgáltak, ezek alapján úgy tűnik, hogy nagyon jelentős különbség van az áhított 1,5 vagy 2 fokos felmelegedés és a jelenleg valószínűnek látszó 3 fokos becslés között. Ha a felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, még a három fok is optimista becslésnek látszik, a felmelegedés ugyanis ezt az értéket is átlépheti 2100-ra.

Az előrejelzések alapján csak az Antarktisz jegének olvadása akár egy méterrel is megemelheti a tengerszintet 2300-ra, de ez a becslés csak akkor érvényes, ha sikerül betartani a klímacélban rögzített 2 fokos célt.

Olvad a jéggát

A jégsapka fizikai modellezése során a kutatók rájöttek, hogy a nagy jégtömeget egy speciális réteg veszi körbe, ami gátként funkcionál, és meggátolja, hogy nagyobb jégtömegek omoljanak az óceánba, ezzel pedig lassítják az olvadást. Mivel ez a külső réteg közvetlenül érintkezik a melegedő tengervízzel, a pusztulása is felgyorsul, ha pedig eltűnik, a jég az eddiginél nagyobb ütemben kezd el olvadni, a tengerszint pedig ugrásszerűen fog emelkedni.

Robert DeConto, a tanulmány vezető szerzője szerint az Antarktisz jegére ugyanaz a sors várhat, mint a grönlandi gleccserekre: a jégréteg elvékonyodásával egyre nagyobb darabok törnek majd le belőle, a természetes gát eltűnésével pedig semmi sem állíthatja meg a folyamatot. Grönlandon a kutatók szerint már visszafordíthatatlan a folyamat: míg a nyolcvanas és kilencvenes években nagyjából ugyanannyi jég halmozódott fel a gleccserekben, mint amennyi a melegebb időszakokban elolvadt, az elmúlt húsz évben felborult az egyensúly.

A tengerszint emelkedését több különböző szempont, műholdfelvételek, klímacélok és egyebek alapján próbálják megjósolni, de az eddigi kutatások nem vették figyelembe a jéggát szerepét – ennek ellenére a korábbi előrejelzések sem voltak túl optimisták. Egy tavalyi kutatás szerint a 68 centiméteres emelkedés már 400 millió ember otthonát sodorhatja veszélybe, a mostani kutatás pesszimistább forgatókönyve alapján pedig csak az Antarktisz jege miatt is ennél nagyobb emelkedéssel számol.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás