Leszüretelték az első űrben termesztett csilipaprikákat

2021.11.02. · tudomány

Tacóval ünnepelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén szolgáló űrhajósok a világ első űrpaprika-betakarítását: a Plant Habitat-04 termesztőkamrában júniusban elvetett csilimagok kevesebb mint 5 hónap alatt fogyasztható termést produkáltak.

A NASA számára kifejlesztett hibrid csilipaprika (NuMex ‘Española Improved’ Pepper) piros és zöld változatát is megkóstolhatták az űrhajósok, mielőtt egy részüket visszajuttatják a Földre, hogy az űrhivatal kutatásából kiderüljön, mennyiben különböznek a világűrben termesztett zöldségek a földi rokonaiktól.

Ahogy a NASA űrhajósa, Megan McArthur a Twitteren írta: „A szüret után megkóstoltuk a piros és zöld paprikákat. Aztán kitöltöttük a kérdőíveket (kellenek az adatok :D). Végül elkészítettem az eddigi legjobb űrtacóm: fajita marhahússal, rehidratált paradicsommal és articsókával, valamint új-mexikói chilivel!”.

link Forrás

A NASA minél több élelmiszer Földön kívüli előállítását igyekszik kipróbálni, mielőtt hosszú távú küldetéseket indít a Holdra és a Marsra – ennek az eredménye a 48 leszüretelt paprika is. A termés ráadásul folyamatosnak ígérkezik, miután a paprikák egy része kivirágzott, a legénység pedig kézzel beporozta a virágokat, hogy segítsék a jövőbeli betakarítást, amelyre már novemberben sor kerülhet.

„A gyümölcsök és zöldségek kevésbé fejlődnek a súlytalanságban a földi megfigyelésekhez képest, de ennek okai egyelőre ismeretlenek” – írta közleményében a NASA. Az űrügynökség kísérletsorozatában korábban mizuna salátát (avagy mustárspenótot), retket és római salátát is termesztettek már a Nemzetközi Űrállomáson. A paprikamagok június 5-én érkeztek a fedélzetre, és a NASA közlése szerint július 13-án már nőni kezdtek a palánták, három és fél hónappal később pedig már kóstolásra kész állapotban voltak.

A SpaceX Crew-2 űrhajósainak nagy szerencséje, hogy az általuk elvetett paprikákat le is tudták szüretelni, ugyanis október végén, napokkal a betakarítás előtt kellett volna visszatérniük a Földre, de időjárási okokból, majd az egyik űrhajós kisebb megbetegedése miatt már kétszer is kellett halasztani a helyükre érkező Crew-3 misszió indítását – jelenleg úgy néz ki, november 6-án, szombaton történhet meg a helycsere.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás