Villámgyors dinoszaurusz maradványait tárták fel Spanyolországban

Nem minden kétlábú ragadozó dinoszaurusz volt olyan lomha, mint a zsarnokgyík Tyrannosaurus rex. Egy 120 millió éve élt húsevő őslény maradványai azt sejtetik, hogy az ehhez a fajhoz tartozó egyedek igencsak fürgék lehettek.

A Spanyolországban feltárt őslény – a Scientific Report csütörtöki számában közölt tanulmány szerint – az egyik leggyorsabb eddig ismert dinoszaurusz lehetett. A futási sebesség meghatározásához a kutatók megmérték a lábnyomok hosszát, és összevetették azt a dinoszaurusz csípőmagasságával és lépéshosszával. Ez utóbbi ugyanakkora volt két egymást követő lábnyom között.

Texasban és Utahban már a mostaninál gyorsabb, akár 48 kilométeres óránkénti sebességgel szaladó őslények maradványait is feltárták; ehhez képest a spanyolországi ősgyík csúcssebességét óránként 45 kilométerre becsülték.

A most feltárt őslény a theropodák csoportjába tartozik. Ezek a két lábon járó ragadozók nem tudtak repülni, csak szaladni; leginkább a híres velociraptorokhoz hasonlítottak. A fosszíliák alapján a dinoszaurusz – a kutatók becslése szerint – 150-195 centiméter magas és 390-480 centiméter hosszú lehetett.

Alberto Labrador, a spanyolországi La Rioja Egyetem kutatója megkísérli felmérni a 2020 októberében feltárt therapoda futási sebességét a fosszilizálódott lábnyomok alapján.
photo_camera Alberto Labrador, a spanyolországi La Rioja Egyetem kutatója megkísérli felmérni a 2020 októberében feltárt therapoda futási sebességét a fosszilizálódott lábnyomok alapján. Fotó: Alberto Labrador / AFP

A tudósok szerint elképzelhető, hogy éltek gyorsabb dinoszauruszok is a Földön, de a threapodák nyomait a legkönnyebb észlelni.

„A dinoszauruszok viselkedésének tanulmányozása igen bonyolult. Az ehhez hasonló felfedezések véleményem szerint nagyon fontosak, mivel ezekkel bővíthetjük a velük kapcsolatos ismereteinket.”

mondta a Phys.org hírportálnak Pablo Navarro-Lorbés, a La Rioja Egyetem kutatója.

A dinoszauruszok viselkedését és mozgását általában számítógépes modellek alapján próbálják feltérképezni; az épségben maradt lábnyomok megerősíthetik vagy cáfolhatják ezeket az eredményeket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás