Szinte csak mesterséges hó lesz a pekingi téli olimpián, ami további vízhiánnyal fenyegeti a lakosokat

2021.12.30. · tudomány

Bár a hóágyúkból szórt mesterséges hó használata az 1980-as New York-i esemény óta a téli olimpiák része, a 2022 februárjában kezdődő pekingi versenyen már szinte kizárólag gépi hóval borítják majd be a pályákat, mivel az olimpiát Kína egyik legszárazabb vidékén rendezik.

A szervezők több mint 300 automatizált hóágyút működtetnek a versenyek területén, amiket már úgy alakítottak ki, hogy a levegő hőmérsékletének és páratartalmának monitorozása révén maximalizálni lehessen a műhótermelést.

Az ágyúkat helyi víztározók látják el vízzel, amelybe a gép sűrített levegőt vezet, az így szétporlasztott vízcseppek pedig azonnal megfagynak, és mire földet érnek, hópelyhekké alakulnak.

Egy hóágyú közelről
photo_camera Egy hóágyú közelről Fotó: Roland Mühlanger/APA-PictureDesk

Ezután hókotrók egyengetik el a pályákat, ugratókat és kanyarokat hoznak létre, és biztosítják, hogy a műhó megfeleljen a mélységre, keménységre és állagra vonatkozó szigorú előírásoknak, amit aztán heteken keresztül fenn is kell tartani.

Mindezt egy olyan területen, ahol egy 2020-ban megjelent Nature-tanulmány szerint a talajvíz kimerülése kritikus probléma, a világon itt az egyik legmagasabb a vízhiány fenyegetése, méghozzá az intenzív mezőgazdasági öntözés, a gyors urbanizáció és a száraz éghajlat együttes hatása miatt. Pekingi lakosok milliói maradnak időnként víz nélkül, és ez a kutatók szerint csak rosszabb lesz a jövőben.

Bár a szervezők szerint a hóágyúk megújuló energiával működnek, nem károsítják a hegyi ökoszisztémákat, a felhasznált víz pedig a hó tavaszi olvadásával visszakerül a helyi víztározókba, szakértők szerint a mesterséges hóra való hagyatkozás nem felel meg Peking azon ígéretének, miszerint környezetbarát olimpiát rendez.

Carmen de Jong, a Strasbourgi Egyetem földrajzprofesszora elmondta: „A vízhiányos régióban nagy mennyiségű energiát és erőforrást felhasználni hó előállítására felelőtlenség. Ennyi erővel a Holdon vagy a Marson is megrendezhetnénk az olimpiát.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás