Viszlát brazil kávé, helló amerikai kesudió: az USA lehet az éghajlatváltozás legnagyobb nyertese a mezőgazdaságban

2022.01.27. · tudomány

Egy friss elemzés szerint a ma ismert legnagyobb kávétermelő vidékek mindegyike alkalmatlanná válhat a kávétermelésre az évszázad közepére. Az éghajlati és talajminta-modellek szerint 2050-re Brazíliában, Kolumbiában, Vietnámban és Indonéziában is búcsút mondhatnak a kávétermés jelentős részének. Bár ezzel párhuzamosan a jelenlegi kávéültetvényektől északibb szélességi pontokon lévő területek viszont alkalmassá válhatnak a kávébab-termelésre, az átmeneti időszak jelentősen növelheti vagy tartósan magasan tarthatja a kávé árát. Jelenleg ugyanis a Föld kávétermésének közel felét két ország, Brazília és Vietnám adja.

Hasonló trendek várhatók kesudió- és avokádófronton: a legnagyobb kesutermelők, Indiától Beninig mezőgazdasági termelésük jelentős részének veszteségével számolhatnak. Ugyanez igaz az avokádó-nagyhatalomnak számító Perura, Indonéziára és Dominikai Köztársaságra is.

Avokádó- és a kesudió-ellátásban az elemzés készítői nem számítanak különösebb fennakadásokra, ez a két termény ugyanis a prognózisuk szerint köszöni, jól meg fog teremni máshol. A mezőgazdasági átrendeződés legnagyobb nyertesei az Egyesült Államok, Kína, Argentína és néhány kelet-afrikai ország lehet.

A svájci kutatócsoportot vezető Roman Grüter élelmiszer-geográfus szerint fontos lenne, ha a klímamodellek alapján kidolgozott nemzeti és globális akciótervekben azokat a gazdasági változásokat is szem előtt tartanák, amelyek a mezőgazdaság átrajzolódása miatt az érintett régiókban élőket igen érzékenyen fogják érinteni. A Leeds-i Egyetem fenntarthatóság-kutatója, Paul Jensen ebben a vizsgálatban nem vett ugyan részt, de a Guardiannak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy a mezőgazdaság stratégiai átszervezése a túlélés kulcsa lehet, mert a globális éghajlati változások nemcsak a svájci kutatók által vizsgált luxustermékeket, hanem a mindennapi élelmezésben fontos szerepet betöltő mezőgazdasági terményeket is érintik majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás