Veszélyeztetett fajjá nyilvánították a koalát Ausztráliában

2022.02.11. · tudomány

Az ausztrál kormány már hivatalosan is veszélyeztetettnek nyilvánította a koalát, miután a faj egyedszáma az élőhelyét fenyegető erdőirtások és a bozóttüzeket okozó természeti katasztrófák miatt továbbra is csökken.

A koalát 2012-ben sorolták be az eggyel alacsonyabb, sebezhető kategóriába, így a mostani szintlépés Sussan Ley környezetvédelmi miniszter szerint annak a jele, hogy az egymást követő kormányok nem tudtak változtatni a közkedvelt erszényes állat körülményein. Ley szerint elsősorban Queensland és Új-Dél-Wales államok, valamint a főváros, Canberra területén kell feljavítani a koalapopulációk természetvédelmi státuszát.

A döntést megelőzte, hogy a jelenlegi kormány januárban 50 millió dolláros segítséget jelentett be a faj védelmére, de a természetvédelmi csoportok jelezték, hogy a pénzügyi segítség csak csepp a tengerben, ha nem foglalkoznak a populációcsökkenés alapvető okaival.

photo_camera Fotó: Sylvain Cordier/Biosphoto

„A koala egy évtized alatt jutott el oda, hogy nem szerepelt a listán, és most veszélyeztetettnek nyilvánították. Ez megdöbbentően gyors hanyatlás, főleg, hogy a világ egyik legikonikusabb állatáról van szó” – mondta Dermot O'Gorman, a WWF Ausztrália vezetője.

A természetvédők szerint még van idő megmenteni a fajt, ha a veszélyeztetett státusz mellett erősebb törvényekkel is ösztönzik a földtulajdonosokat, hogy mindent megtegyenek a koalák élőhelyének védelme érdekében. A faj és élőhelyének helyreállítási tervét legalább tíz éve húzza az ausztrál államvezetés, és csak a különösen pusztító, 2019–20-as bozóttűzszezon után kezdődött meg a konzultáció a tervről. 2020-ban egy Új-Dél-Wales állambeli vizsgálat megállapította, hogy a faj 2050-re kipusztul az államban, ha nem tesznek sürgős lépéseket a koalák élőhelyének védelme érdekében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás