Az ukrajnai háború teljesen átrendezheti az Európai Unió menekültügyi statisztikáit

Tavaly az előző évihez képest több mint negyedével, 417 ezerről 535 ezerre nőtt az Európai Unióban menedéket kérő nem uniós bevándorlók száma. A legtöbben, a menedékkérők több mint fele ázsiai, negyede afrikai, körülbelül 10-10 százalékuk pedig nem uniós európai vagy az amerikai kontinensről érkező állampolgár. A menekültek mintegy 40 százaléka három országból, Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezik – derül ki az Eurostat friss jelentéséből.

A 2021-ben az unióban menedéket kérők kiindulási országai
photo_camera A 2021-ben az unióban menedéket kérők kiindulási országai Fotó: Eurostat

A menekültstátuszért folyamodók több mint negyede, 148 175 bevándorló Németországban, közel az ötödük, több mint 100 ezer menekült Franciaországban, a hatoduk Spanyolországban, 8 és 7 százalékuk pedig Olaszországban és Ausztriában kért menedéket. Ezzel az öt említett uniós tagállam az EU-ban menekültstátuszért folyamodók háromnegyedét fogadta be.

A menekültstátuszért folyamodók lakosságarányos eloszlása az EU-ban 2021-ben (egymillió állampolgárra vetítve)
photo_camera A menekültstátuszért folyamodók lakosságarányos eloszlása az EU-ban 2021-ben (egymillió állampolgárra vetítve) Fotó: Eurostat

A lakosságarányosan legtöbb menekültet befogadó ország az EU-ban Ciprus, ahol egymillió lakosra közel 15 ezer menekült jutott tavaly. A számszerűleg a legtöbb menekültet befogadó országokban, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban a menekültek száma egymillió állampolgárra vetítve alig vagy nem érte el az ezerötszázat. Az uniós tagállamok közül lakosságarányosan a bevándorlóktól amúgy leginkább tartó Magyarország fogadta be a legkevesebb menekültet: mindössze négy bevándorló jutott egymillió magyar állampolgárra.

Az idei adatokat bizonyára jelentősen megdobja majd Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, amely miatt néhány hét alatt mintegy három millióan hagyták el Ukrajnát és kerestek menedéket valamelyik szomszédos tagállamban, amely az Európai Unió része. Az ukrajnai menekültek kétharmada a 38 milliós Lengyelországba érkezett, a többi háborús menekült legnagyobb része a Bloomberg szerint az uniós országok közül Románia, Magyarország és Szlovákia között oszlik el.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás