António Guterres üzenete a fiataloknak: Ne dolgozzatok bolygógyilkosoknak!

2022.05.24. · tudomány

„Ti vagytok az a generáció, amelyiknek sikeresen fel kell vennie a kesztyűt a klímaváltozás ellen” – mondta António Guterres főtitkár az előadására összegyűlő fiatal hallgatóknak kedden, a New York állambeli Seton Hall Egyetemen. Az ENSZ-főtitkár szerint hiába gyűlt össze mostanra minden eddiginél több bizonyíték arra, hogy ha az emberiség nem kezd valamit a klímaváltozással, az katasztrófához vezethet.

A főtitkár szerint hiába világos az is, hogy a fosszilis üzemanyagok ideje lejárt, sok nagy cég nem hajlandó elbúcsúzni a használatuktól, ezért arra kérte a fiatalokat, hogy kérjék őket számon, amint lehet, és ne szegődjenek a szolgálatukba. A fiatal tehetségekre ezeknek a cégeknek is szükségük van, de itt már a szakértő diktálja a feltételeket: ha nem hajlandóak nekik dolgozni a hallgatók az egyetem elvégzése után, hozzáértő munkaerő nélkül maradnak. „Ne dolgozzatok bolygógyilkosoknak!" - szólította fel a hallgatóságot.

A szégyen aktája és a morális őrület

Guterres évek óta igen határozottan fogalmaz klímaügyben, de az utóbbi hónapokban még a szokásosnál is keményebb üzenetekkel bombázza a hallgatóságot. Áprilisban a világ vezetőinek figyelmét hívta fel arra, hogy a fosszilis üzemanyagtól való függőség lesz az emberiség gyilkosa, nemrégiben pedig azokat az országokat kárhoztatta, amelyek nem hajlandóak betartani az általuk felvállalt klímacélokat.

Miután megjelent az IPCC legújabb klímajelentése, Guterres nemes egyszerűséggel a „szégyen aktájának” és a „megszegett ígéretek litániájának” nevezte a dokumentumot, majd felhívta rá a figyelmet, hogy a jelenlegi helyzet alapján „szélsebesen haladunk a klímakatasztrófa felé”.

A főtitkár korábban aggasztónak és cinikusnak nevezte azt is, hogy több ország az orosz-ukrán háborúra hivatkozva visszatér a fosszilis üzemanyagok használatához. Guterres március végén, az Economist londoni konferenciáján hívta fel először a figyelmet arra, hogy az orosz agresszió okozta energetikai fordulat nem csak az egyes országok, hanem az egész világ klímacéljait is veszélybe sodorja.

A főtitkár a mostani előadásán is kitért a fosszilis üzemanyagok újbóli népszerűségére: szerinte „újabb fosszilis erőforrásokba fektetni erkölcsi és gazdasági katasztrófa”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás